Egyre több kukoricaszirupot etetnek velünk, pedig nem kéne

Egyre több kukoricaszirupot etetnek velünk, pedig nem kéne

Az élelmiszeripar egyre többet használja a kukoricaszirupot, pedig egy kutatás most nem túl fényes tényt állapított meg róla.

A kukoricaszirup, bár hasonló összetételű, mint a szukróz, kémiai kötései mások, ami egyéb különbségeket is eredményezhet, mint a kólafogyasztók által már jól ismert ízbeli eltérés. De a kukoricaszirup nem csak a kólafogyasztókat érinti, a szirupbevitel az USA-ban napjainkra a cukorbevitel felét jelenti.

Egyre több kukoricaszirupot etetnek velünk, pedig nem kéne

A Utah egyetem kutatói két csoport egéren kísérleteztek. Egyik csapatnak kukoricaszirupot, másiknak szukrózt adtak olyan arányban mintha átlagamerikaiak lennének, majd a 160 egereket egy közös élettérbe helyezték, ahol 32 héten át kellett versengeniük az ételért.

A glükózszirupot is fogyasztó nőstények halálozási rátája 1,87-szer magasabb volt a cukrosoknál és 26,4%-kal kevesebb utódjuk született.

A hímek között nem volt különbség, bár ez a kutatók szerint azért van, mert rájuk mindkét cukor egyformán mérgező.

James Ruff a Utah egyetemről azt javasolja, hogy első körben a cukorbevitelt kellene csökkenteni mindenkinek, majd utána foglalkozni a bevitt cukor típusával is.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek