Hirdetés
Egyénre szabott vitaminok

Egyénre szabott vitaminok

Bizonyos élethelyzetekben, illetve életvitel mellett az általános multivitamin-készítmények nem feltétlenül nyújtanak megfelelő megoldást a hiányzó vitaminok, illetve ásványi anyagok pótlására. Ezt felismerve született meg a 365+ vitamincsalád, melynek tagjai speciális felhasználói körök számára kifejlesztett multivitamin- és multiminerália-készítmények.

Hirdetés
Hirdetés

Az egészség megőrzésének egyik legfontosabb eleme a megfelelő, kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás. A kiegyensúlyozott táplálkozás fedezi az energia- és tápanyagszükségletet, biztosítja a tápanyagok megfelelő arányát, a változatos (vegyes) táplálkozás pedig a különböző élelmiszercsoportok, ételek jelenlétét jelenti az étrendben. Táplálékaink körülbelül negyvenféle tápanyagot szolgáltatnak a szervezet számára. Ezek elsődleges szerepük szerint lehetnek testfelépítők (fehérjék, ásványi anyagok), energiaszolgáltatók (zsírok, szénhidrátok) és szabályozók (vitaminok, nyomelemek). A vitaminokból és a nyomelemekből a szervezet napi igénye rendkívül csekély, néhány mikrogrammtól a 100 milligrammos tartományig terjed, tehát bőven alatta van még az 1 grammnak is. Mégis, rendkívül kis mennyiségű előfordulásuk ellenére elégtelen bevitelük zavarokat okoz az élettani működésekben, teljes hiányuk pedig összeegyeztethetetlen az élettel.

Az elmúlt évtizedben mindinkább előtérbe került az a kérdés, hogy bizonyos élethelyzeteknek, állapotoknak, életkoroknak milyen sajátságos vitamin- és ásványianyag (minerália)-igényei vannak. Sok tudományos vizsgálat foglalkozott és foglalkozik azzal, hogy a várandósok, a fogyókúrán lévők, a gyermekek, a speciális étrenden élők (pl. vegetáriánusok) vagy éppen a dohányosok egészségéért milyen területeken és miként lehet, vagy egyáltalán lehet-e tenni valamit vitamin- és ásványianyag-igényeik testreszabottabb biztosításával. És bizony, ha valaki úgy gondolja, hogy a vitaminokról már régóta minden lényeges dolgot tudunk, amit pedig nem tudunk, az nem is lényeges, nagyot téved: több fontos felismerés született a közelmúltban, amelyet, miután a vitaminok és a mineráliák mindenki számára elérhetőek, nagyon könnyen javunkra fordíthatunk a gyakorlatban.

Vegyük elsőként a várandósságot

A magyar kutatók alapvető eredményekkel járultak hozzá ahhoz, hogy ma már ismerjük a fogamzás körüli időszak megfelelő folsavellátásának fontosságát a nyitott gerinc és más veleszületett fejlődési rendellenességek kockázatának csökkentésében.

Egyénre szabott vitaminok

A várandósság alatti vitamin- és ásványianyag-ellátottság adott esetben hosszú távon is kihat a gyermekek fejlődésére. Nemrégiben kimutatták, hogy a várandósok körében gyakori D-vitamin-hiány nyomai még a kilencéves gyermekek csontjainak alacsonyabb ásványianyag-tartalmában is tetten érhetőek. Az ásványi anyagok is kiemelkedően fontosak: a vashiány például fokozza az alacsony születési súly kockázatát, de másfelől a túlzott vasbevitel is kimutathatóan káros. Később még szót ejtünk arról, hogy a vegetáriánus kismamáknak magzatuk egészsége érdekében külön is oda kel figyelniük megfelelő vitamin- és ásványianyag-ellátottságuk biztosítására.

Gyermekkor

A gyermekek vitamin- és ásványianyag-szükségletét nem minden esetben biztosítják megfelelő mennyiségben az általuk szívesen fogyasztott élelmiszerek. Ez a felismerés ma már megjelent az iskolai büfék választékának állami szabályozásában kül- és belföldön egyaránt. Ha a fejlődő szervezet hosszú ideig nem jut elegendő mennyiségű vitaminhoz és ásványi anyaghoz, akkor hiányállapot alakulhat ki, ami fáradékonyságot, levertséget, étvágytalanságot, kimerültséget okoz, csökkenti a fizikai és szellemi teljesítőképességet. Az ellenálló-képesség csökkenése miatt megnő a megbetegedések száma. A vashiány például ronthatja az iskolai teljesítményt is, ezért a "vasfegyelem" átvitt értelemben is pedagógiai eszköz lehet. Egyébként rosszul táplált gyermekek esetében a vitamin- és ásványi-anyag-pótlás növelheti még az IQ-értéket is, de akinek nincs vitamin- és/vagy ásványianyag-hiánya, az ne tablettával javítson matekból. Sok kételyt követően a C-vitaminról is kimutatták, hogy érdemi szerepe lehet a felsőlég-úti fertőzések elleni védelemben. A szakirodalomban jelentős figyelmet szentelnek a gyermekkori D-vitamin-ellátottságnak is, mert ez, valamint az elégtelen kalciumbevitel meglehetősen gyakori és - a csontfejlődés révén - az intenzív növekedés korában kiemelt jelentőséggel bír.

Fogyókúrázók

A fogyókúra esetén komoly problémát jelenthet a kiegyensúlyozatlan táplálkozásból adódó elégtelen vitamin- és ásványianyag-fogyasztás. Pedig ha annyi kalóriára nem is, megfelelő mennyiségű vitaminra és ásványi anyagra továbbra is szüksége van a szervezetnek. Az energiaszegény diétával járó fogyókúrák alatt nemcsak zsiradékból és szénhidrátokból fogyasztunk kevesebbet, hanem tovább csökken az egészséges élethez elengedhetetlen vitaminok és ásványi anyagok bevitele is. Egy hazai vizsgálatban kimutatták, hogy a  fél éven át fogyókúrázók körében az állati és növényi eredetű zsír felvétele mérséklődött, amelyet a szénhidrát és - sajnálatos módon - az élelmirost-fogyasztás csökkenése kísért. A többségében alacsony kezdeti értékhez képest a zsírban oldódó vitaminok közül az A (amely béta-karotin elővitamin formájában is adható) és az E-vitamin, a vízben oldódó vitaminok közül a B1-, B2-, B12-vitamin bevitele csökkent jelentősen. Főleg addig ajánlott a vitaminok és ásványi anyagok pótlása, amíg a fogyókúra alatt és után meg nem találjuk az alacsonyabb energiabevitel mellett is kielégítő vitamin- és ásványianyag-tartalmú élelmiszereket.

Vegetáriánusok

A jól megtervezett vegetáriánus étrend a kevés telített zsír és sok rostbevitel miatt egészséges, de néhány dolgot érdemes szem előtt tartani. Míg a növényi táplálékokban található vasnak csupán elenyésző része hasznosul a vasfelszívódást gátló anyagok jelenléte miatt, az állati eredetű élelmiszerekben található vas sokkal nagyobb arányban szívódik fel.

Egyénre szabott vitaminok

Ezért a szigorú vegetáriánus étrenden élőknél nagyobb eséllyel alakul ki vashiány és vérszegénység. Azoknál a vegetáriánusoknál, akik nemcsak a húsféléket, hanem a tejtermékeket és a tojást is kiiktatják étrendjükből, számolni kell táplálkozási hiányállapotok esetleges fellépésével. Ez a vas mellett leggyakrabban a kalcium- és a B12-vitamin-hiány kialakulásának fokozott kockázatát jelenti. Külön figyelmet kell fordítani a vegetáriánus terhesek és a szoptató vegetáriánus anyák megfelelő vitamin- és ásványianyag-ellátására, mert több vizsgálatban is kiderült, hogy ilyen esetekben az anyatej számos vitaminból és ásványi anyagból kevesebbet tartalmaz a kelleténél és a babákban vitaminhiány alakulhat ki, ami az akut tünetek mellett komoly mértékben károsíthatja a későbbi testi és szellemi fejlődést is.

Dohányosok

A dohányzás hatására a szervezetben fokozódik az úgynevezett oxidatív stressz: csökken a C- és az E-vitamin mennyisége és fokozódnak az agresszív szabad gyökök okozta károsító hatások.

A lutein karotinszármazékról dohányosokban igazolták, hogy nagyon hatékonyan semlegesíti a szabad gyököket. A likopin a paradicsom piros színanyaga, amely a jelenlegi adatok szerint csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, sőt, legújabban egy paradicsomkivonatról még vérnyomáscsökkentő hatást is megállapítottak.

A dohányzással összefüggésben hiány alakulhat ki más B-vitaminok mellett folsavból is, ami hosszabb távon hozzájárulhat szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához. A kansasi állami egyetem kutatói pedig érdekes kapcsolatot fedeztek fel a dohányosoknál gyakori tüdőtágulat és az A-vitaminban szegény étrend között: patkányokon végzett kísérletek alapján megállapították, hogy az A-vitaminban szegény étrend tüdőtágulatot okoz. A kutatók dohányfüstöt lélegeztettek be patkányokkal és megfigyelték, hogy szervezetükben rövid időn belül A-vitamin-hiány alakult ki. Ezeknél az állatoknál nagyobb számban fordult elő tüdőtágulat, mint a normál étrenden élő társaiknál. Összefüggést mutattak ki a passzív dohányzás, vagyis mások dohányfüstjének belélegzése és az alacsony A-, illetve C-vitamin-szint között is, ami a vitaminpótlás fontossága mellett ezen a téren is rámutat a dohányosok mások egészsége iránti felelősségére.

Sz. D.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend