Hirdetés
Egy molekula szembeszáll a prosztatarákkal

Egy molekula szembeszáll a prosztatarákkal

A tudósok egy új kismolekulát fedeztek fel, amely lehetséges, hogy meg tudja akadályozni a prosztatarák sejtjeit abban, hogy kikapcsolják normál génjeiket a rákos sejtté való átalakulás során. Ezt a jelenős epigenetikai felfedezést azonnal bevonták az új diagnosztikai és rákkezelési vizsgálatokba.

Hirdetés
Hirdetés

Az epigenetika a gének változásai helyett magával a DNS-sel foglalkozik, azt vizsgálja például, hogy mi történik, ha egy molekulát adunk a DNS-szálhoz. Bár a rák kifejlődhet egy génhiány vagy mutáció miatt, de az is lehet az oka, hogy a sejt ezeket kivédő mechanizmusai nem működnek. A rákos sejtek kihasználják ezt a hibát, néhány gént "jegelnek" vagy "kikapcsolnak" a DNS metiláció módosításával.

A vezető kutató, Dr. William Nelson Ph.D., a Johns Hopkins Kimmel Rákkutató Központjának onkológia és urológia professzora így magyarázta a felfedezésüket: "Az egyik fehérje a sejtben, ami elindítja ezt a folyamatot, a metil-CpG-kötő protein vagy MBD. Felfedeztük az MBD2 antagonistáját, ami megakadályozza a metilált génekhez való kötődését.

Ha a fehérje nem tud kötni a génhez, nem tudja kikapcsolva tartani, a gén újra bekapcsolódik és megfelelően működik tovább." Nelson megjegyzi, hogy a felfedezés különösen izgalmas, hiszen a korábbi kutatások kimutatták a DNS-metiláció módosításának fontosságát.

Amikor olyan egereket hoztak létre, amelyeknek nem volt meg a folyamathoz szükséges génjük, nem fejlődött ki náluk rák. Ha a szupresszor gént eltávolítjuk a sejtből, az addig néma DNS-szakasz bekapcsol és megfelelően működik.

"Az a kismolekula, amit felfedeztünk, ezt a folyamatot utánozza, ezért különösen izgalmas lehet mint következő generációs gyógyszer, ami megpróbálja visszaállítani a génfunkciót a prosztatarákban," - mondta Nelson, majd hozzátette: "A terület teljes felfedezése akár egy évtizedre is munkát adhat a tudósoknak, de már a következő pár évben meghozza a gyümölcsét. Ez a működési mechanizmus lehetővé teszi számunkra, hogy sokkal több terápiás célpontot keressünk a prosztatarák, vagy más rákfajták, így az emlőrák kezelésére."

Ennek a területnek az ígérete kézzelfogható a jelenlegi diagnosztikai és terápiás termékek fejlesztési folyamatában. Léteznek diagnosztikai tesztek, melyek a metilált DNS-t detektálják, ez már egész korai stádiumban, sokkal precízebb módon teszi lehetővé a prosztatarák diagnózisát. Vannak első generációs FDA (Élelmiszer és Gyógyszerengedélyezési Hivatal) által jóváhagyott gyógyszerek, amelyek visszafordítják a metilációs folyamatot a rákos sejtekben. Ezek az azacitine (Vidaza) és a decitabine (Dacogen), mindkettőt a mielodiszpláziás szindróma kezelésére használják. Ez egy olyan betegség, amely során a csontvelői vérképzés károsodik. A vorinostat (Zolinza) is a géncsendesítés visszafordításával hat és a bőr T-sejtes lymphomáinál alkalmazzák.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend