Hirdetés
Egészségre veszélyes és káros munkahelyek

Egészségre veszélyes és káros munkahelyek

Növelik a tüdőrák kockázatát a férfiak esetében bizonyos foglalkozások" - derült ki egy olaszországi felmérésből. "Valójában a rákos férfiak öt százalékának betegsége összefügg a munkahellyel" - mondta el Dario Consonni, a milánói Orvosi Rendelőintézet munkatársa.

Hirdetés
Hirdetés

"A cigaretta a legfőbb oka a tüdőráknak, azonban a vegyszerek és egyéb munkahelyi körülmények is növelik a betegség kialakulásának kockázatát" - olvasható az American Journal of Epidemiologyban.

A kutatás eredménye

Annak érdekében, hogy naprakész információk álljanak az emberek rendelkezésére ezekről a veszélyekről, a kutatók megvizsgálták, milyen kapcsolat van a foglalkozások és a betegség kialakulása között. A felmérésben 2100 tüdőrákos, valamint 2120 egészséges személy vett részt, akiket nem, kor és tartózkodási hely alapján vizsgáltak.

A férfiak 12 százaléka dolgozik olyan munkahelyen, amely növeli a betegség kialakulásának kockázatát, ezzel szemben csupán 6 százalékuk jár kontrollra. Ilyen veszélyes szakma a bányászat, a fémipar és az építőipar is. Azon férfiaknak az esetében, akik veszélyes foglalkozást űztek, 74 százalékkal nagyobb valószínűséggel diagnosztizáltak tüdőrákot. A legmagasabb kapcsolatot a kerámia- és fémipar, valamint a téglagyártás esetén találták.

A nők is veszélyben vannak

A kutatók szerint nő a kockázata a megbetegedésnek a benzinkutasok, a bőr - és üveggyártásban dolgozók, valamint a hegesztők esetében is, bár ezek az eredmények alacsonyabb értékeket mutatnak.

"A férfiak öt százalékánál a tüdőrák kialakulásának kockázata összefügg a foglalkozásukkal" - állapították meg a kutatók. A kutatásban 385 nő vett részt, akik közül csupán három rákos és két egészséges személy dolgozott veszélyes munkahelyen. "Négyszeresére növekedett a rák kialakulásának kockázata, azonban mivel közzétették a nőknél végzett felmérés eredményeit, ez a szám pontatlan" - állítják a tudósok. A nők esetében a mosoda és a takarítás növeli a megbetegedés kockázatát.

"A kutatás és az eredmények is megerősítik azt a tényt, hogy szükség van a folyamatos és fokozottabb ellenőrzésekre, valamint a megelőzésre és fontos figyelmet fordítani a kártérítésre is" - közölték végül a kutatók.

Forrás: Medipress

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend