Hirdetés
Eddig kezelhető volt, most már gyógyítható

Eddig kezelhető volt, most már gyógyítható

Mindössze néhány éve létezik a váll műtéteihez alkalmas precíz eszköz, amellyel a sebészek olyan helyreállító műtéteket képesek végezni a betegeken, amelyek után valóban fájdalommentesen élhetik tovább az életüket.

Hirdetés
Hirdetés

Érzékeny testrészünk

Talán kevésbé ismert, hogy a vállízület az az ízület, amely a leggyakrabban ficamodik. A három, egymással rendkívül szoros harmóniában működő külön ízület úgy alkot egy egységet - mint mellkasfal, lapocka, felkarcsont -, hogy közben az inak, izmok, ízületi szalagok, csontok, porcok, tapadások, ízesülések, függesztések, kapcsolódások, precízen illeszkedve szinte minden irányba tudják mozgatni  felső végtagjainkat. S bár a vállban ízületi kopás ritkábban jön létre – ez inkább a térdre vagy a csípőre jellemző, mivel a váll nem tartozik a teherviselő ízületek közé -, a helyben kialakult belső elváltozások mégis megkeseríthetik a mindennapokat. Akinek már megsérült a válla (sport, vagy egyéb baleset következtében) az pontosan tudja, hogy komoly sérülés esetén az éjszakai pihenés valódi vágyálommá válhat. Viszont a szakirodalom szerint az is igaz, hogy minden korosztálynak megvan a maga „tipikus vállbaja”, még akkor is, ha nem könnyű megkülönböztetni.

Életkorok szerinti vállproblémák

20-30 éves kor közötti sportolóknál különböző porcsérülések és ficamok fordulnak elő a legnagyobb számban.
40-50 év között az úgynevezett ütődéses szindróma és a krónikus gyulladás miatt az ízületek körül kialakult fokozódó meszesedések a leggyakoribb problémák. Míg 50 év felett többször fordul elő izomszakadás, amely szintén vállfájdalommal és mozgásbeszűkülésekkel társul.

Műtét helyett tisztítás

A válltáji panaszokat krónikus gyulladás, vagy ficam okozhat, amelyekre eddig szinte csak egyféle, tünetkezelő megoldást – főként szteroidinjekciós gyógymódot - tudott javasolni az orvos. Ez azonban hosszútávon károsíthatja az ízületeket.- Aki kitartóan gyógyulni vágyott, az esetleg hosszú évek után eljutott egy-egy vállsebészhez, aki nagyobb, feltáró műtéttel megoldhatta a problémát – mondja Dr. Gloviczki Balázs sebész. – A legnagyobb gond azonban az, hogy a betegek nagy része el sem jut az orvoshoz a vállproblémájával. Pedig egy krónikusan jelentkező gyulladás, amellett, hogy fájdalmas, mindenképpen szakorvosi segítségre szorul és korai szakaszban egyszerű arthroszkópos tisztítással gyógyítható. Ha a beteget nem kezeljük helyesen, idővel olyan rossz állapotba kerülhet a váll, hogy esetleg elkerülhetetlenné válik egyíkomolyabb rekonstrukciós műtét – teszi hozzá Gloviczki doktor.

Eddig kezelhető volt, most már gyógyítható

Az utóbbi egy-két évben már Magyarországon is kezdik rutinszerűen alkalmazni az arthroszkópos vállműtéteket, amellyel minimális bőrmetszéssel, az izmok leválasztása nélkül segíthetnek a panaszokon. Az említett arthroszkóp egy rendkívül precíz műtéti beavatkozásra kifejlesztett műszer, amelyet egy kis nyíláson keresztül juttatnak be a vállízületbe. A műszer végén lévő apró kamera segítségével az orvosok pontosan látják a gond okát, sőt az egész váll állapotát is fel tudják mérni. Mára olyan betegbarát implantátumokat is sikerült kifejleszteni, amelyek gyakorlatilag úgy épülnek be a szervezetbe, hogy felszívódnak vagy csonttá alakulnak (horgonycsavar), így például a vállban egy leszakadt szalag vagy izom, ízület a helyére téve, a gyógyulás után tökéletes állapotot idézhet elő.

Miért fáj a vállam?

A váll ízületeinek gyulladásai, elváltozásai nyomán kialakult vállfájdalom többféle lehet.

Vállficam esetén -  gyakran sérülés hatására - a felkar „fejét” az ízületi tokon kívül lehet tapintani úgy, mint egy fájdalmas duzzanatot. A beteg - főleg a fájdalom miatt – nem tudja mozdítani a karját, , illetve a ficamot sem tudja helyrerakni, ezért orvosi segítségre van szüksége. Egyes esetekben az érintett felső végtag zsibbadása is kialakulhat.  - A sérülés megoldása gyakran már fiatal korban, az első ficam után is az arthroszkópos stabilizálás, az említett csonttá alakuló horgonycsavarralmert a következő ficam esélye minden ficam után hatványozottan nő, a harmadik után szinte 100 százalék (!)– teszi hozzá a szakorvos.

Az úgynevezett ütődéses (impingement) szindróma során a fájdalom általában fokozatosan kezdődik, majd a fizikai aktivitással párhuzamosan nő. Először a fájdalom jelentkezhet úgy, hogy a felkar fölött egy duzzanat alakul ki, amely meglehetősen fájdalmas, ezért a beteg igyekszik elkerülni a karja mozgatását. Sérültek lehetnek a váll forgatásában részvevő izmok, inak és gyulladásban lehetnek a körülöttük lévő úgynevezett „nyáktömlők”. Súlyosabb esetben az ín szakadása is bekövetkezhet. A beteg életét vissza-visszatérő erős fájdalom nehezíti meg. A probléma sebészi megoldása egy egyszerű arthroszkópos tisztítás, ínszakadás esetén ugyancsak ennek a technikának a segítségével az ín visszaültetése a már említett csonttá alakuló horgonycsavar segítségével.

A befagyott váll szindróma rendkívül kellemetlen betegség, amely erős vállfájdalommal indul, de a fájdalom pontos helyét nehezen határozza meg a beteg. Később a mozgások beszűkülnek, a váll mozgatására erős fájdalom jelentkezik, amely éjszaka fokozódik. A beteg elkeseredése folyton nő, mert  ez a folyamat egy „ördögi körhöz” hasonlít. A fájdalom miatt ugyanis egyre kevesebbet mozgatja a páciens a karját, így szinte biztos, hogy a váll körüli izmok még inkább elveszthetik rugalmasságukat. Amennyiben a gyógytorna nem segít a panaszokon, egy egyszerű arthroszkópos tokfelszabadítással a betegség gyógyulása jelentősen javítható.

Ha a felső végtagfájdalom a nyaki gerinctől indul, az lesugárzik a lapockákhoz, majd a váll hátsó oldalán a felkarba. Többnyire csak a felkarig terjed, de lesugározhat a kézujjakig is. A fájdalmat a fej és a felső végtagok mozgatása fokozza. Járhat zsibbadással, de gyakori az ujjak duzzanata is, amely felkelés után egy-két órával megszűnik.

A váll- és a felkarfájdalom hátterében álló kórképek elkülönítése orvosi diagnózis nélkül biztosan nem egyszerű. A váll azonban, ahogy már említettük,  bonyolult mozgásokra képes, s mint ilyen, sérülékenyebb is. Azért érdemes a jelentkező fájdalmak esetén tisztázni, mennyire vegyük komolyan, hogynehezünkre esik-e úgy mozgatni a karunkat vagy a vállunkat, mint máskor,  ezzel ugyanis megelőzhetjük a nagyobb gondot, amely hosszabb idő után esetleg egy sorozatosan fájdalmas, gyulladásos váll formájában jelentkezhet.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend