Hirdetés
Csupán egy lehelet és kimutatható a rák

Csupán egy lehelet és kimutatható a rák

Képzelje csak el, hogy a mobiltelefonjába belefújva kiderítheti, hogy rákos-e. Bár ez egy kissé futurisztikusan hangozhat, egy brit cég azt állítja, hogy már csak két évre van a megvalósítástól.

2014.04.30
Hirdetés
Hirdetés

A Cambridge-i Egyetem kutatói által létrehozott Owlstone cég már létrehozta az asztali számítógépen működő „lehelet tesztet”, amely bizonyíthatóan hatékony a betegség kimutatásában. Most azon dolgoznak, hogy tovább miniatürizálják a technológiát, és olyan eszközt hozzanak létre, amelyet egy mobiltelefonhoz lehet csatlakoztatni.

Az Owlstone társalapítója, Billy Boyle elmondta, hogy egy önálló, kézi eszköz, vagy egy mobiltelefonhoz csatlakoztatható modul kifejlesztése már csak két évre van, és csupán az elegendő pénzügyi támogatástól függ.

Csupán egy lehelet és kimutatható a rák

A céget eredetileg azért hozták létre, hogy az olajvállalatoknak gyártson olyan eszközöket, amelyek segítenek a szennyezések felderítésében, és az amerikai terrorelhárító ügynökségek kimutathassák a robbanószer maradványokat. Tizennyolc hónappal ezelőtt azonban Boyle átváltott az orvosi területre, miután feleségénél vastagbéldaganatot mutattak ki. Amikor Boyle utánaolvasott a betegség statisztikáinak, megdöbbentette, milyen nagymértékben meghatározza a túlélést a korai diagnózis, ugyanakkor milyen nehéz a pontos diagnózis a jelenlegi eszközökkel.

„Ha 1. stádiumú vastagbéldaganatról van szó, a túlélés esélye 90 százalék” – mondta Boyle. „Ha viszont 4. stádiumú daganatról van szó, a túlélés valószínűsége mindössze hat százalékra esik vissza.”

Az Owlstone technikájának középpontjában egy köröm nagyságú mikrochip áll, amely beprogramozható arra, hogy „kiszagoljon” bármilyen meghatározott vegyi anyagot. A vegyületeket akár billiomodnyi koncentrációban is képes kimutatni, ami ideális ahhoz, hogy felismerje a betegségekre jellemző bizonyos kémiai markereket. Ezek a markerek a leheletben, a vizeletben vagy a székletben távozhatnak a szervezetből. Az Owlstone „Lonestar” nevű asztali eszközét a Warwick Egyetem kutatói már tesztelték, és a vizeletben sikeresen megkülönböztette a vastagbélgyulladásban és a vastagbéldaganatban szenvedő betegeket.

Boyle elmondta, hogy vastagbéldaganat esetén a kémiai markerek már a betegség nagyon korai stádiumában létrejönnek, ami lehetőséget adhat arra, hogy az új eszköz felváltsa a jelenleg alkalmazott széklet okkult-vér vizsgálatot. Ez a vizsgálat meglehetősen népszerűtlen a lakosság körében, ráadásul nem is igazán pontos.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend