Hirdetés

Csontvédelem

A csontritkulás generalizált (az összes csontot érintő), progresszív (idővel előrehaladó) és multifaktoriális (többtényezős) csontbetegség. Magyarországon hozzávetőlegesen egymillió embert érint, 90 százalékban nőket. Dr. Szentiványi Csilla reumatológus szerint a változókor beköszönte utáni egy éven belül jelentős csontvesztés következhet be.

Hirdetés
Hirdetés

A csontritkulás a csontrendszer mennyiségi romlásával járó betegség, amely az öregedés velejárója. Eleinte akár éveken át tünetek nélkül zajlik - ezért is hívják néma járványnak. Később a hát, a gerinc táján bizonytalan fájdalom, fáradékonyság, gyengeség jelentkezhet. A harmadik fázisban pedig már kisebb-nagyobb csonttörések is előfordulnak. Magyarországon évente átlagosan 80 ezer csonttörés történik csontritkulás következtében. Ezen belül mintegy 15 ezer combnyaktörést regisztrálnak, amelynek szövődményeibe körülbelül 2500 beteg hal bele.

Az oszteoporózis jelenleg nem gyógyítható, de megjelenését és súlyosbodását késleltethetjük.

Vizsgálatok

Oszteoporózis gyanúja esetén az orvos mindenekelőtt fizikális vizsgálatot végez. Rákérdez, nem csökkent-e a testmagasság az utóbbi időben, nem érzi-e úgy a páciens, hogy %u201Ehosszabb lett a szoknyája%u201D, nem vált-e görnyedtebbé a testtartás.

Ezután röntgenvizsgálat következik, amely kimutatja, hogy csökkent-e az ásványianyag-tartalom. (Ezt más betegség is okozhatja.)

Csontvédelem

A diagnózis felállításához laborvizsgálatra is szükség van. Érdemes teljes vérképet készíttetni, ellenőrizni a vese- és májfunkciót, a kalcium-, a foszfor-, a magnézium- és az alkalikus foszfatát-szintet. Ma már gyakran megnézik a D-vitamin-szintet is, ezt a szűrést csak reumatológus írhatja ki.

A vizsgálatok köre a csontsűrűség-méréssel válik teljessé. 65 év feletti nőknek és 70 év feletti férfiaknak kifejezetten ajánlott ez a vizsgálat.

Különösen indokolt a vizsgálat:

 • ha az anyánál, nagymamánál is előfordult csonttörés,
 • ha kis traumára is törés következik be,
 • ha a testmagasság 3 centiméterrel csökken,
 • ha görbül a hát
 • kétoldali vesekövesség esetén,
 • ágyhoz kötött életmód mellett,
 • szervátültetés után.

További kockázati tényezők: a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a gyulladásos betegségek, a májbetegségek, a csökkent nemi működés, az idős életkor, a nagyon fehér bőr, az alacsony testtömeg, a rövid időn belüli fogyás, a felszívódási zavarok, a későn kezdődő és korán elmaradó menzesz, valamint bizonyos gyógyszerek szedése. %u201ECsontellenségnek%u201D számítanak többek között a szteroidok, a citosztatikumok, bizonyos vérhígítók, vízhajtók és egyes légzéskönnyítők.

Éltető D-vitamin

Az orvos több szempontot is figyelembe véve határozza meg a terápiát.

A legfontosabb cél az, hogy csökkenjen a további csontvesztés, hogy ne forduljon elő további csonttörés, illetve hogy csökkenjen a fájdalom.

Ahhoz, hogy gyógyszeresen elősegítsük a csontépítést, alapvető a D-vitamin, a kalcium és a magnézium pótlása. A napfény hatására a bőrben képződő D-vitamin - amely a májban és a vesében alakul át aktív hatóanyaggá - serkenti a kalcium felszívódását a tápcsatornából, illetve a csontokba történő beépülését. Ezzel szilárdul a csontozat és növekszik a csontsűrűség. Megdöbbentő adat, hogy az ötven év felettiek egyharmada D-vitamin-hiányos! Sok idős embernél a nem megfelelő D-vitamin-ellátottság minőségi csontromlást, azaz csontlágyulást is okoz, ami azt jelenti, hogy a csontban a normálishoz képest eltolódik a szerves és a szervetlen összetevők aránya. Ez fokozott törékenységet okoz, illetve a csontanyagcserét befolyásoló gyógyszerek sem tudnak megfelelően hatni.

Csontvédelem

A gyógyszertárakban többféle kalcium- és D-vitamin-készítményhez juthatunk hozzá. Ma már elérhető karbonát és citrát típusú kalcium is. A citrát típusú kalciumnak jobb a biohasznosulása, a felszívódása kevésbé függ a gyomor pH-jától, s jobban véd vesekő ellen. A karbonát típusú készítmény ellenben elterjedtebb, és természetes eredetű. Bízzunk az orvosunk döntésében, de azért nem árt tájékozódni a vény nélkül kapható készítményekről sem!

Súlyosabb csontritkulásnál vényköteles gyógyszerekre is szükség van, amelyeket akár 3-5 évig is szedni kell. Egyes gyógyszerek a csontfalósejtek aktivitását gátolva lassítják a csontok leépülését, mások a csontépítést segítik, de olyan szer is létezik, amely mindkét irányba hat egyszerre. A kezelés során így csökken a csonttörések száma.

Magunkért

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy helyes életmóddal elejét vehetjük a csontritkulásnak, illetve lassíthatjuk a lefolyását! Fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt (áldásos hatású a mák és az aszalt szilva), valamint tejterméket. Kerüljük a kávét, a szénsavas italokat (különösen a kólát), az alkoholt és a dohányzást! Tartózkodjunk sokat a szabad levegőn! Már napi félórás, szűrt fényben tett séta is sokat használ! Ha tehetjük, sportoljunk rendszeresen! Ha erősítjük az izmainkat, akkor a közvetlenül alattuk lévő csontok szövetének vérellátása is javul, és aktivizálódnak a csontfelépítésért felelős sejtek.

A menopauzáról

A magyar nők általában negyvenöt- és ötvenéves koruk között lépnek a változókorba, amely évekig, de akár tíz évig is húzódó folyamat. Ebben az időszakban nagy élettani változások zajlanak a szervezetben. A havi vérzés rendszertelenebbé és gyengébbé válik, elmarad a peteleválás, és csökken, majd megszűnik a petefészek hormontermelése. A kísérőtünetek összességét klimaxnak nevezzük.

A leggyakoribb panaszok:

 • nappali és éjszakai izzadás
 • alvászavarok
 • gyakoribb vizelési inger
 • libidócsökkenés
 • hüvelyszárazság
 • magas vérnyomás
 • depresszió

A mai ajánlások szerint naponta 1000 egység D3-vitamin és 1000-1200 milligramm kalcium bevitelére van szükség. Naponta mintegy 400-500 milligramm magnézium fogyasztása is javasolt.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend