Hirdetés
Csökkenő tápanyagbevitel, csökkenő koleszterin

Csökkenő tápanyagbevitel, csökkenő koleszterin

Egy enzim, mely több fontos szerepet is betölt az energia-metabolizmusban, szintén segíthet a szervezet zsír- és koleszterintermelésének leállításában még akkor is, ha az elhízás veszélye fenyeget - írja a ScienceDaily a Massachusetts Általános Kórház (MGH) kutatóinak legújabb felfedezéséről.

Hirdetés
Hirdetés

A Gének és Fejlesztés című szaklapban olvasható riport beszámol a SIRT1 nevű, a szirtuinok csoportjába tartozó enzimről, amely a SREBP fehérjecsalád aktivitásának elnyomásáért felelős. Ezek a fehérjék felelősek a szervezet zsír- és koleszterol-szintéziséért. Az eredmények lehetővé teszik egy, a magas zsír- és koleszterolszint kezelésére irányuló, újfajta módszer kidolgozását.

A SIRT1 enzimet korábban energiaérzékelő enzimként tartották számon, ami az ínséges időkben (ételhiány, kevés tápanyagbevitel esetén) a raktározott zsír felhasználását segíti elő. Tehát a zsír-és koleszterol-csökkentő funkciója idáig ismeretlen volt a kutatók előtt"- mondta Amy Walker, az MGH Rákközpontjának PhD hallgatója, a tanulmány vezetője. Úgy tűnik, az enzim egy igen fontos tulajdonságára bukkantak rá a kutatók.

Normális körülmények között a szervezet elegendő mennyiségű zsírt és koleszterolt állít elő, hiszen mindkettő esszenciális az élethez. A magas zsírtartalmú étrendek abnormálisan megemelhetik az említett két tápanyag szintjét a vérben, az pedig szív-és érrendszeri károsodáshoz, II. típusú diabéteszhez (cukorbetegséghez) és egyéb súlyos rendellenességekhez vezethet.

Ha a szervezet rövid ideig nem jut táplálékhoz, leáll a zsír- és koleszterol-termelődés és -raktározás, így a raktárak válnak az elsődleges energiaforrássá. Böjtölésnél ugyanez történik: csökken a SREBP fehérjék aktivitása. A kutatók azt is megállapították, hogy ezen fehérjéknek a SIRT1 enzim által történő elnyomása vezetett a metabolizmus felborulásához.

Gyümölcslegyeken, férgeken és egereken végzett kísérletekkel ugyanilyen eredményeket kaptak. Emberi és egérsejteken végzett kísérletekkel kimutatták, hogy a SIRT1 elmozdít egy védőmolekulát a SREBP fehérjékben, degradációra jelöli a proteint, és ez a gátló SIRT1 aktivitás okozza a SREBP-szint növekedését is.

A zsírdús ételekkel táplált, felhizlalt egerek genetikailag lettek kezelve: a megnövelt szirtuinaktivitás elnyomta a SREBP által szabályozott zsírszintézisért felelős géneket és csökkentette az állatok májában elraktározott zsír mennyiségét.

"Ezek nagyon jelentős eredmények, mert ezzel megmagyarázható a jelenség, amit a test mutat koplalás vagy fogyókúra alatt"- magyarázza David Sinclair, a Harvard Orvosi Egyetem patológiai karának professzora, PhD hallgató, aki részt vett a szirtuinenzim felfedezésében. "Ennek megértése segíthet kezelni és megelőzni az anyagcsere-problémákat, mint pl. az ateroszklerózis (érelmeszesedés) és a II. típusú diabétesz"- tette hozzá David.

A szirtuin szintén összefügg a megnövekedett élettartammal, amely válasz a csökkentett kalóriabevitelre, mely több állatfajt is érint. Jelenleg is folynak a gyógyszerészipari kutatások: megtalálják-e azt a gyógyszert, amelyek a szirtuin-aktivitást stimulálják? Ezzel ugyanis kezelhető lenne a cukorbetegség, és annak mellékhatásai is. "A szirtuin-aktivátorok erősíthetik a SIRT1 funkcióit, amelyek olykor kardiometabolikus okok miatt károsodnak"- mondja Anders Näär, az MGH Rákkutató Intézetében dolgozó PhD hallgató, egyben a tanulmány felső vezetője és a Sejtbiológiai kar docense.

"Ezzel a hatóanyaggal 'trükkösen' arra késztetjük a testet, hogy olyan reakciókat váltsunk ki belőle, amilyeneket koplaláskor tapasztalunk, annak az anyagcserére gyakorolt hasznos következményeivel együtt. Ám ez még csak feltételezés, természetesen további tesztekre van szükség."

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend