Hirdetés
Csodálatos olíva

Csodálatos olíva

Az olajfa a Földközi-tenger keleti partvidékén őshonos kultúrnövény, amely akár több száz évig is él. Legalább száz olajfafajtáról tudunk, amelyek hozama más és más, termésük pedig egyedi jellegzetességekkel bír. A mediterrán vidékeken valamennyi régiónak megvan a maga típusa. A világ olajfáinak 90 százaléka ebben a térségben található.

Hirdetés
Hirdetés

Az olajfa csonthéjas termése az olívabogyó, amely önmagában is különleges csemege. Színe a halványzöldtől a feketéig terjedhet: minél érettebb, annál sötétebb.

Fogyasztás előtt egy-két hétig vízben áztatják, hogy többszöri vízcserével eltávolítsák a fanyar ízért felelős csersavakat. Sós vízben tartósítják. Már időszámításunk előtt ötezer évvel is készítettek olívaolajat az olívabogyók préselésével. Nem csupán elfogyasztották, de szépségápolási és kultikus célokra is használták.

Csodálatos olívaA gondosan válogatott olívabogyó-szemeket jól szellőző helyen tárolják, majd megmossák. Ezután következik a préselés, amit forgó kerekeket és kalapácsokat tartalmazó mechanikus szerkezet segtítségével végeznek. A fennmaradó olajbogyó-pasztát gyengéden tovább gyúrják, majd az olajat ülepítéssel és centrifugálással választják el, hogy később szűrjék és palackozzák. Egy liter olívaolajhoz mintegy hét kilogramm olívabogyót használnak fel.

Jól nézzük meg, milyen felirat szerepel a bolti olívaolaj címkéjén, ez utal ugyanis a minőségére. A legjobb az extra szűz változat (extra virgin). Ehhez 24 órán belül meg kell kezdeni a bogyók mechanikus sajtolását, amely során semmilyen adalék vagy vegyi anyag nem kerülhet az olajba.

Miután az első préselés után kinyerték az extra szűz olívaolajat, a bogyókat tovább préselik: így keletkezik a szűz olaj, amely hasonló tulajdonságokkal bír, de íze és minősége egy kissé elmarad az extra szűz olajhoz képest. A következő fokozat a tiszta olívaolaj, amely a szűz és a finomított olívaolajok keverékéből áll. Amit ne emeljünk le a polcról: a sansa, pomace vagy orujo néven forgalmazott olajokat, hiszen ezeket a többször kipréselt olívamasszából, az úgynevezett pogácsából oldószerrel nyerik ki, és csupán 1 százalékban tartalmaznak extra szűz olívaolajat.

Nem véletlen, hogy a mediterrán országokban ezeket már nem is árulják. Ám míg Európa más országaiban minden megvásárolt száz üveg olívaolaj közül összesen kettő kerül ki a silányabb kategóriából, addig hazánkban százból hatvan alkalommal választjuk a sansa kategóriát!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend