Hirdetés

"Csavart" herék

A herevezeték, melyben a herét ellátó erek, idegek, nyirokvezetékek futnak, egy viszonylag szabadon mozgó, 15-20 cm hosszú, ujjnyi vastagságú képlet.

Hirdetés
Hirdetés

A hasüregből indul, a lágyékcsatornán halad végig, és a herében ér véget. Mivel a here a burkai között viszonylag szabadon mozgó szerv, ezért előfordulhat, hogy hosszanti tengelye körül megcsavarodik.
Ez az állapot minden esetben külső mechanikus behatásra alakul ki, többségében gyerekeknél, illetve fiatal férfiaknál.
Vannak tipikus mozdulatok, amelyek előidézhetik. Ilyenek például a kerékpározás, a medencébe való ugrás, de minden, a herét érő hirtelen mozdulat előidéz-heti.
A csavarodás miatt elszorulnak a here artériái és vénái, egyszóval megszűnik, illetve jelentősen romlik a vérellátása. Az állapot huzamosabb fennállása a here elhalásához vezet.Elkülönítő diagnózis:

%u2022 Heregyulladástól, mely lassan kialakuló és lázzal jár
%u2022 Hereráktól, mely fájdalmatlan kemény csomó a hereállományban
%u2022 Variokelétől (herevisszér), mely esetén vénás érgomolyagok találhatók
%u2022 Hydrokelétől (herevízsérv), mely lassan kialakuló, fájdalmatlan vízburok a here körül

Terápia:

A herecsavarodás hirtelen kezdődik, és éles fájdalommal jár. Gyanúja esetén azonnal fel kell keresni a legközelebbi urológiai fekvőbetegosztályt, mert ha 4-6 órán belül nem kezelik, úgy a here elhal.
Szerencsés esetben kézzel visszafordítható, de ezt követően néhány héten belül a herét viszonylag egyszerű, kis műtéttel rögzíteni kell, hogy a későbbiekben ne fordulhasson elő csavarodás.
Az esetek többségében azonban műtéti feltárásra van szükség, és ilyenkor a here visz-szaforgatását egybe kell kötni a rögzítő-műtéttel.


Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend