Hirdetés
Csak a szépre emlékezzünk?

Csak a szépre emlékezzünk?

Holland kutatók kifejlesztettek egy olyan gyógyszert, amely kitörölheti a rossz emlékeket, ezzel segíthet a fóbiákban és poszttraumás stressz-zavarban szenvedőkön. Egyesek azonban etikai kétségeiket hangoztatják.

Hirdetés
Hirdetés

Hamarosan megvalósulhat az, amit az Egy makulátlan elme örök ragyogása című filmben láthattunk, vagyis megtörténhet a rossz emlékek kitörlése.

Holland kutatók azt állítják, hogy bétablokkoló szerekkel kitörölhetők a rossz emlékek. Ezeket a gyógyszereket általában szívproblémákkal küzdő betegeknek írják fel, mert meggátolják az artériák elzáródását, így megelőzik az infarktust.

Az amszterdami egyetem munkatársa, Merel Kindt és kutatócsapata 60 férfin és nőn is tesztelte a gyógyszer hatását. A tudósok megijesztették az önkénteseket: pókok képeit mutatták nekik, miközben egy enyhe elektrosokkot is kaptak. Erre azért volt szükség, hogy a pókot és a kellemetlen érzést összekapcsolják az agyukban.

Egy nappal később két csoportra osztották a résztvevőket. Az egyik társaság bétablokkoló gyógyszert kapott, míg a másik hatóanyag nélküli szert, vagyis placebót. A kutatók ugyanannak a póknak a képét mutatták meg nekik. Az eredmények szerint azok, akik bétablokkolót vettek be, nyugodtabbak maradtak, mint a másik csoport tagjai. Ezt az alapján állapították meg, hogy mennyit és hogyan pislogtak.

Másnap, mire a gyógyszer hatóanyaga kiürült a szervezetből, újra megnézték, milyen reakciókat adnak az ijesztő pókokat ábrázoló képekre az önkéntesek. A bétablokkolót szedők kevésbé ijedtek meg a pókok láttán, mindebből pedig arra következtetnek a kutatók, hogy az emlékek gyengültek vagy kitörlődtek a gyógyszer hatására.

A szer segíthet a fóbiákban és poszttraumás stressz-zavarban szenvedőkön azzal, hogy megszünteti a kellemetlen emléket.

Merel Kindt elmondta: a kutatás következő szakaszában azt kell megállapítani, hogy a bétablokkoló memóriavesztő hatása mennyi ideig marad fenn, és speciálisan fóbiában szenvedőkön is tesztelni kell a kezelés hatékonyságát.

Sokan áttörés helyett az etikára hivatkozva fenntartásaikat hangoztatják. Egy brit szakértő, Daniel Sokol kiemelte: az emlékek eltávolítása nem ugyanaz, mint egy szemölcs eltávolítása, hiszen ez megváltoztatja a személyiséget is.

Forrás: Inforadio.hu

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend