Hirdetés
Cinkkel a tüdőgyulladás és a hasmenés ellen?

Cinkkel a tüdőgyulladás és a hasmenés ellen?

A cink az egyik legnagyobb mennyiségben előforduló nyomelem a szervezetben, melyről úgy tartják, hogy fontos szerepet játszik az immunrendszer egészséges működésében. Amerikai kutatók szerint a fejlődő országokban a cink hasznos fegyver lehet a fertőző betegségek ellen. Úgy tűnik, a naponta bevitt cink csökkenti az egy és négy év közötti kisgyermekek halálozási kockázatát.

Hirdetés
Hirdetés

A baltimore-i Johns Hopkins Bloomberg Közegészségügyi Iskola munkacsoportja a kelet-afrikai Zanzibárban több mint negyvenkétezer-ötszáz gyermek bevonásával végzett vizsgálatot. A gyermekek fele naponta cink-kiegészítőket kapott (a csecsemők 5 mg-ot, az egy évnél idősebbek 10 mg-ot), másik felének pedig placebót (hatóanyag nélküli készítmény) adtak.

Azon gyerekek körében, akik cink-kiegészítőt szedtek, hét százalékkal kisebb volt a halálozási arány, mint azoknál, akik placebót kaptak. A tizenkét és negyvennyolc hónap közötti, cink-kiegészítőt szedő gyerekek esetében ez az arány tizennyolc százalékkal volt alacsonyabb.

'Ez a nagy kaliberű kísérlet bebizonyította, hogy a cink-kiegészítők szedése a halálozási rátát is csökkenti amellett, hogy mérsékli a tüdőgyulladás, a hasmenés és a malária előfordulását, melyet korábbi kutatások igazoltak' - nyilatkozta a kutatást vezető Robert Black, a Bloomberg Intézet nemzetközi egészségüggyel foglalkozó részlegének professzora és elnöke.

'A nagyobb dózisok hatásainak vizsgálatához további kutatásokra lesz szükség. Addig is, a cink betegségmegelőző használatára vonatkozó ajánlásoknak arra a megállapításra kell támaszkodniuk, hogy a cink hatással van a növekedésre, a megbetegedésekre és a halálozásra a fél évnél idősebb gyerekek esetében' - mondta a tanulmány társszerzője, Sunil Sazawal docens.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend