Hirdetés

Bűnös szervek

Kínában az átültetett szerveknek több mint 65 %-a kivégzett bűnözőktől származik, jelentette az állami média.

Hirdetés
Hirdetés

Az angol nyelvű China Daily-ben megjelent cikk ritka elismerése volt annak a szerepnek, melyet a halálra ítéltek töltenek be az ország transzplantációs ágazatában. A kivégzett emberek %u201Esemmiképp sem megfelelő forrásai a szervátültetéseknek%u201D - idézte az újság Huang Jiefu egészségügyi miniszter-helyettest.

A kínai Vöröskereszt elindított egy nemzeti szervfelajánlási rendszert annak érdekében, hogy többé ne függjenek a kivégzett bűnözők szerveitől. Az új rendszer arra irányul, hogy véget vessen a széles körben elterjedt illegális szervkereskedelemnek, ahol az kerül előrébb a listán, akinek pénze van, és nem az, akinek esetleg nagyobb szüksége lenne egy új szervre.

Kínában több elítéltet végeznek ki, mint bárhol a világon, állítja a londoni központú Amnesty International, de a pontos adatok államtitoknak számítanak.

2007-ben Kína törvényileg szabályozta a szervátültetéseket, miután megvádolták azzal, hogy engedély nélkül használták fel a kivégzett emberek szerveit.

A törvények szerint tilos a szervkereskedelem és a transzplantációs turizmus, a jól fizető külföldi betegek számára, azzal a kikötéssel, hogy a kivégzett bűnözők csak a rokonaik számára ajánlhatják fel szerveiket. A szabályozás azonban semmit sem vett vissza a rég bevált gyakorlatból, mondta a China Daily.

"Néhányan egyszerűen semmibe veszik a kivégzett bűnözők szervfelajánlásával kapcsolatos törvényi eljárást és vastagra tömik a pénztárcájukat. - írta a lap. Hivatalos becslések szerint évente 1,5 millió kínai lakos szorulna szervátültetésre, de csak 10 000 műtétet végeznek el a donorhiány miatt, jelentette a Xinhua hírügynökség.

Forrás: Medipress

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend