Hirdetés
Bajok a bőrön - szeborrea, pszoriázis

Bajok a bőrön - szeborrea, pszoriázis

Bőrünk állandó "ruhánk", lecserélni nem tudjuk. Bármilyen elváltozás, mely megjelenik rajta, azonnal észrevehető. Szerkesztőségünkbe sok levél, e-mail érkezik olvasóinktól, melyekben a bőrrel kapcsolatos betegségekről, gondokról érdeklődnek.

Hirdetés
Hirdetés

Igen gyakori kérdés, hogy mi a különbség szeborrhoea és a psoriasis között? Lássuk hát a legfontosabb tudnivalókat.

A szeborrea, azaz a túlzott faggyúképződés a pubertás kor leggyakoribb bőrbetegsége. Serdülőkorban fokozódik a bőr faggyúmirigyeinek működése, különösen a következő testtájakon: fejbőr, homlok, hát, mellkas. Az ebben a korban kialakuló zsíros bőr - jó esetben - idővel megszűnik, ám néha az egyén élete végéig megmarad. Könnyen akné kialakulásához vezethet. Ennek megjelenési formái - a fertőzés vagy a gyulladás fokától függően - különböznek: mitesszerek, gennyes pattanások, ciszták. A szeborreás bőrt gyakran kíséri korpásodás, s a férfiaknál hajhullással is párosulhat.

A problémás bőr kezelése szakember - kozmetikus, bőrgyógyász - feladata, de az otthoni ápolásról se feledkezzünk el, amely ennél a bőrproblémánál elengedhetetlen. A nem túlzott mértékű napozás jó hatású.

Pszoriázis, azaz pikkelysömör: öröklött hajlam és különböző provokáló tényezők hatására fellépő betegség. Jellemzője, hogy a bőr egyes jól körülhatárolt területein nagyobb foltokká összefolyó, sokszor gyulladt, pikkelyes, hámló gócok alakulnak ki. Ezek a pikkelyek - vakarás hatására - könnyen leválnak és vérzékeny, vörös felületet hagynak maguk után. A betegség leggyakrabban a térd, a könyök és a hajas fejbőr területein jelenik meg. (Súlyosabb esetben testszerte szóródhat.) A napfény enyhítheti a tüneteket.

Mivel a betegség megjelenési formája kissé ijesztő, sokan még kezet sem mernek fogni pszoriázisos beteggel, pedig nem fertőző ez a kór.

Mivel a betegség lefolyása igen eltérő lehet, minden esetben szakorvosi kezelést igényel.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend