Hirdetés
Bacilus a kórokozók ellen

Bacilus a kórokozók ellen

A közelmúlt egyik nagy jelentőségű orvosi felfedezése egy jótékony bacilus, amely új fejezetet nyithat egyes fertőző és más betegségek elleni védekezésben.

Hirdetés
Hirdetés

Az LGG (Lactobacillus GG) nevű bacilustörzs számos újonnan felfedezett módon védi szervezetünket bizonyos kórokozók ártalmas hatásaival szemben. Klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy az LGG-t szedők ritkábban betegedtek meg, illetve gyorsabban gyógyultak meg a már meglevő - pl. felső légúti - betegségekből. Az LGG immunrendszerünk szabályozásával az allergiás tüneteket is kedvezően befolyásolja. Az LGG most vált először elérhetővé Magyarországon, egy újonnan megjelent multivitamin-készítményben.

Az emberi szervezet folyamatos harcban áll a betegségeket okozó vírusokkal és baktériumokkal. A védekezésért immunrendszerünk felelős, amelynek állapotától függ, hogy elkapunk-e egy betegséget vagy sem.

Jótékony bacilusok?

A legtöbb ember úgy véli, hogy a kórokozók hatolnak be a mi világunkba, pedig a valóság inkább az, hogy mi élünk a vírusok és a baktériumok tengerében. Szerencsére ezen baktériumok nagy része ártalmatlan, sőt hasznos élőlény. Így például a vastagbélben élő több száz féle baktérium fontos szerepet játszik az emésztésben és a kórokozók fékentartásában.

Az elmúlt két évtized tudományos kutatásai feltárták, hogy vannak olyan baktériumfajták, amelyek elfogyasztva jótékony hatást fejtenek ki az egészségre. Ezeket nevezik probiotikumoknak.

Bacilus a kórokozók ellen

A probiotikumok legtöbbet tanulmányozott fajtája az úgynevezett Lactobacillus GG, rövidítve LGG, amelynek az egészségre gyakorolt jótékony hatását számos orvosi vizsgálat bizonyítja  - mondja dr. Zsilinszky Zsuzsanna fül-orr-gégész, allergológus - immunológus szakorvos.

Az LGG hatásai - vizsgálati eredmények

Az LGG rendszeres fogyasztása - egy óvodások körében végzett tanulmány eredményei szerint - csökkentette a betegségek miatti otthonmaradások számát, a szövődményes felső légúti betegségek gyakoriságát és súlyosságát, ami miatt jóval ritkábban volt szükség antibiotikum-kezelésekre is. Ez a vizsgálat kimutatta, hogy az LGG a gyomor- és bélrendszerbe kerülve a szervezet egészére is képes jótékony hatást kifejteni. Ezt bizonyította - öt évvel ezelőtt - egy svájci tanulmány is, amely kimutatta, hogy az LGG-t szedő felnőttek körében csökkent az orrban élő, betegségeket okozni képes baktériumok előfordulási gyakorisága.

Ez azonban még korántsem minden: ugyancsak tudományos vizsgálatokkal igazolták, hogy az LGG rendszeres szedése gyorsítja a felépülést egyes, főleg kisgyermekeket sújtó, télen gyakori vírusos hasmenésekből, elősegítheti az antibiotikum-kezelések során előforduló hasmenések rendeződését, továbbá segíthet a turisták körében nem ritka "hasgond" ("utazók hasmenése") megelőzésében is. Egy további vizsgálat az LGG-nek egyes allergiás tünetekre gyakorolt kedvező hatását is kimutatta.

Hogyan működik az LGG?

Immunrendszerünk egyik fontos funkciója, hogy a betegségeket okozó vírusok és baktériumok ellen speciális antitesteket termel. Ezen antitestek feladata, hogy a véráramba kerülve, testünk minden részére eljutva elpusztítsák a kórokozókat. Az LGG fokozza az antitestek termelését: ezek részt vesznek a kórokozók elpusztításában, ezáltal erősítik a szervezet védekező képességét.

Emellett az LGG a bélrendszerben háromféle hatásmechanizmussal "harcol" egészségünkért:

  • a bélfalra tapadva megakadályozza egyes betegséget okozó baktériumok megtelepedését,

  • olyan anyagokat termel, amelyek megakadályozzák egyes kórokozók növekedését és szaporodását,

  • elfogyasztja a hasznosítható táplálék egy részét, amely tápanyagul szolgálhatna a betegséget okozó baktériumoknak.

Az LGG felsorolt hatásai miatt a kórokozók kevésbé tudnak a szervezetben elszaporodni és betegségeket okozni.

Bacilus a kórokozók ellen

Ma már tudjuk, hogy az egészséges táplálkozás, a megfelelő vitamin- és ásványianyag-bevitel alapvető fontosságú szervezetünk egészsége szempontjából. LGG probiotikummal még többet tehetünki egészségünk védelméért, immunrendszerünk hatékonyabb működéséért.

Szerencsére már hazánkban is megjelent olyan multivitamin-készítmény, amely LGG -t tartalmaz.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend