Hirdetés

Az orrunknál fogva

Prüszkölés, könnyezés, orrfújás - ismerős? A szénanátha egyre több embert érint. Amíg nincs baj, nem is foglalkozunk az orrnyálkahártyával, ezzel a vékony, védelmező réteggel. Allergiaszezonban azonban rájövünk, milyen fontos, hogy jól működjön!

Hirdetés
Hirdetés

Az orrnyálkahártya az orrunk belsejét bélelő igen vékony és érzékeny hámréteg. Oldalt az orrszárnynál (orrcimpánál) kezdődik, az oldalsó falon beborítja a három, egymás fölött elhelyezkedő orrkagylót, hátul a fülkürt orrgarati szájadékának (nyílásának) környékét, középen az orrsövényt, alul pedig a csontos és a lágy szájpad orrüregi felszínét.

- Az orrnyálkahártya fő feladata a belélegzett levegő melegítése és tisztítása - mondja dr. Lengyel Csongor fül-orr-gégész szakorvos. - A tisztításban az orrbemenetnél található valódi szőrszálak és a nyálkahártya egész felszínét borító, finoman összehangolt működésű csillószőröknek van a legnagyobb szerepe. Ez utóbbiak felszínén vékony nyákréteg található, amelyben megtapadhat a szennyeződés. A csillószőrök ezt az orrüregben hátrafelé, a garat felé, míg az orrmelléküregekben kifelé hajták. A hám az orrkagylókat borító részen a legvastagabb, szerkezete itt szivacsszerű, jól erezett. Igen sérülékeny: mechanikus hatások, irritáló anyagok hatására, gyulladások során megduzzad. Orrunk ilyenkor nehezen szelel, akár vérezhet is.

Generációkon át

Az allergiás rhinitis, azaz a szénanátha a gyermekek 5 százalékát és a felnőttek 15 százalékát érinti. Az allergén (jelen esetben a pollen) hatására hisztamin szabadul fel a szervezetben, és ez a megfázáshoz hasonló tüneteket okoz: viszket és bedugul, vagy éppen folyik az orrunk, viszket a garatunk és a szemünk, könnyezünk. Az allergia kezelése történhet az allergén kerülésével, kiiktatásával, a tünetek vagy az okok megszüntetésével. Ez utóbbi elég ritkán alkalmazható, csupán azoknál, akik csak egy vagy két növény pollenjeire érzékenyek (a 3-5 évig tartó kezelés során fokozatosan hozzászoktatják az immunrendszert az egyre nagyobb dózisban adagolt pollenkoncentrációhoz, így az allergia megszűnik).

Az orrunknál fogva

- A tüneti szerek alkalmazása a leggyakoribb, akár szájon át szedhető gyógyszerekről, akár helyileg alkalmazható orrspray-kről, orr- vagy szemcseppekről van szó - magyarázza dr. Lengyel Csongor. - Egyik fajtájuk a hisztamin receptorhoz való kötődését gátolja. Az első generációs készítményeknek erős álmosító hatása volt, éhségérzetet okozhattak, csökkentették a nyálmirigyek működését és növelték a szemnyomást. A második generációs szerek már kevésbé álmosítanak, ám esetenként zavarhatják más gyógyszerek hatásmechanizmusát. A legújabb készítmények egyre jobban kiküszöbölik ezeket a hatásokat.

A tüneti szerek második fajtája a hisztamin felszabadulását gátolja. Ezek lehetnek szteroidok, amelyek csökkentik a gyulladást, a nyálkahártya duzzanatát, a mirigyváladékot és az érfal áteresztőképességét, de lehetnek kromoglikáttartalmú orrspray-k vagy orrcseppek is, amelyek átlagosan hat órán keresztül hatnak.

A tüneti szerek harmadik fajtája a hisztaminnal ellenkező hatású, adrenalinszerű készítmények csoportja. Jól hatnak az értágulat vagy a váladékképződés ellen. Fontos tudni, hogy ezeket egy hétnél tovább nem ajánlott használni, mert hozzászokás és orrgyulladás alakulhat ki.

dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész szakorvos

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend