Hirdetés
Az óraátállítás megzavarja belső óránkat

Az óraátállítás megzavarja belső óránkat

Amikor energiatakarékossági szempontból tavasszal és ősszel átállítjuk az óránkat, nem vesszük figyelembe, hogy szervezetünk nem tud ugyanilyen gyorsan átállni az új időbeosztásra. Német kutatók szerint ennek komoly hosszú távú következményei lehetnek.

Hirdetés
Hirdetés

A világ lakosságának egynegyede olyan országban él, ahol tavasszal egy órával előre és ősszel egy órával hátra állítják az órákat energiatakarékosság miatt. A Ludwig-Maximilian Egyetem kutatói legújabb munkájuk során azt vizsgálták, hogy ez a rendszeresen bekövetkező mesterséges időváltoztatás milyen hatásokat fejthet ki hosszú távon egészségünkre és tudatunkra.

"Amikor egy összetett biológiai rendszerben valamilyen apró változtatást okozunk, mely önmagában jelentéktelennek tűnnek, a rendszer magasabb szintjén vizsgálva sokkal nagyobb hatásuk lehet, mint azt hinnénk. Ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy a nyári időszámításra az átállás komoly hosszútávú hatásokkal rendelkezne, csupán azt, hogy eredményeink alapján érdemes lenne kicsit jobban megvizsgálni a jelenség hatásait" - figyelmeztetett Dr. Till Roenneberg, a kutatócsoport vezetője.

Az óraátállítás megzavarja belső óránkat

A kutatók egy átfogó vizsgálat keretén belül közel 55 ezer közép-európai lakos alvási mintázatát vizsgálták. Az adatok elemzése során a kutatók megállapították, hogy szabadnapokon az alvási-ébrenléti ciklus követi a hajnal időpontjának változását a téli időszámítás során, de a nyári ciklusban nem. Ezt követően ötven ember aktivitását és alvását vizsgálták az átállítás körüli két-két hétben. A vizsgált emberek a nappali és éjszakai aktivitás széles skáláját felvonultatták az éjjeli baglyokon keresztül egészen a korán fekvő - korán kelő emberekig. Az őszi visszaállás során az ébrenléti és alvási ciklusok gyorsan követték a változást, azonban ez nem volt igaz a tavaszi átállásra, ahol az átállás különösen az éjszakai életet élők számára volt nehéz.

"Bár azt hinnénk, hogy a nyári és téli időszámítás közötti csupán egyetlen óra nem nagy változás, be kell látnunk, hogy a nagyobb képet tekintve módosul az egyének napi (cirkadián) ritmusa. A tavaszi és őszi átállás évente egy tízhetes átmeneti időszakot okoz az emberek biológiai órájának: tavasszal négyet, ősszel hatot. A nappalok és az éjszakák évszakhoz kötött változását is figyelembe véve egyértelműen bizonyítani tudjuk, hogy az emberek napi ritmusát szabályozó belső óra nem áll át a nyári időszámításra" - magyarázta Dr. Roenneberg.

Forrás: Medipress
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend