Hirdetés
Az idegi őssejtek csökkentik a Parkinson-kór tüneteit

Az idegi őssejtek csökkentik a Parkinson-kór tüneteit

A Colorado, a Yale és a Harvard Egyetem kutatói közös munkájuk során felfedezték, hogy a Parkinson-kór tüneteit enyhíteni tudják idegi őssejtek beültetésével.

Hirdetés
Hirdetés

A Parkinson-kór a középagy substantia nigra nevű részének dopamin ingerületátvivő anyagot tartalmazó idegsejtjeinek pusztulásakor jön létre. A csökkent dopaminszint mozgáskorlátozottságot és -nehezítettséget, kevesebb és időben elhúzódóbb mozgásokat, valamint csökkent étvágyat okoz.

Ifj. Dr. Eugene Redmond professzor munkatársaival Parkinson-kór tüneteit mutató majmokban emberi eredetű neurális (idegszövet irányába elkötelezett fejlődésű) őssejtek segítségével sikeresen mérsékelte a betegség tüneteit. A majmok a kezelés hatására jobban tudtak mozogni és táplálkozni, valamint a végtagok remegése is csökkent. Az eredmények eddig biztatóak, azonban az még kérdéses, hogy emberek esetében is hatékony-e a kezelés.

"Úgy tűnik, hogy az őssejtek nem csak azt a lehetőséget hordozzák magukban, hogy pótolni tudják az elpusztult sejteket, hanem azt is, hogy meg tudják javítani a rosszul működő sejteket. A főemlősökbe ültetett emberi eredetű őssejt nemcsak túlélte a beavatkozást, hanem mozogni, osztódni kezdett. Mindez alapvetően fontos, azonban további vizsgálatok szükségesek annak eldöntésére, hogy várható-e a beavatkozástól klinikai értelemben vett javulás" - magyarázta Dr. Redmond.

A kutatók megállapították, hogy a beültetett őssejtek egy része tirozin hidroxiláz enzimet és dopamin transzportert tartalmazó idegsejtté vált. Ez azt mutatja, hogy a sérülés helyén kialakult mikrokörnyezet alkalmas arra, hogy az arra érzékeny őssejtekből végül dopamint termelő idegsejtek alakuljanak ki. Emellett kimutatták olyan növekedési faktor megjelenését, mely eddig ismeretlen módon serkenti a dopamin termelését.

Forrás: Medipress

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend