Hirdetés
Az ásványvízről röviden

Az ásványvízről röviden

A palackozott ásványvizek fogyasztása évről évre nagymértékben növekszik. Egyre több palackozott víz jelenik meg a kereskedelemben, amelyekből - az alapvető ismeretek hiányában - nehéz kiválasztani a nekünk legmegfelelőbb terméket.

Hirdetés
Hirdetés

De mi is az ásványvíz?

Természetes ásványvíz: természetes állapotában emberi fogyasztásra szánt, az egészségügyi hatóság által hivatalosan elismert víz, amely

  • védett, felszín alatti vízadó rétegből (forrásból vagy kútból) származik, eredendően szennyeződésmentes (mikrobiológiai, kémiai és fizikai),

  • ásványianyag- és nyomelemtartalma, valamint egyéb összetevőinek következtében egészségügyi szempontból előnyös tulajdonságokkal rendelkezik, összetétele és hőmérséklete közel állandó.

Palackozott természetes ásványvíz esetén jelölésként az élelmiszerekre vonatkozó általános előírásokon túl alkalmazni kell a következő kötelező információkat is:

  • a víz összes oldott ásványianyag-tartalma és a jellemző összetevők mennyisége,

  • a víznyerő hely és a forrás/kút neve.

Néhány jó tanács az ásványvíz fogyasztóknak:

  • Nincs két egyforma összetételű víz, ezért állandó fogyasztásra többféle összetételű ásványvizet javasolunk kiválasztani;

  • Első vásárláskor figyelmesen olvassuk el a címkét és kerüljük a nagy nátrium és szulfát tartalmú vizek rendszeres fogyasztását;

  • Ha a gyermekünk is ásványvizet fogyaszt, kerüljük a magas ásványi anyag tartalmú termékeket.

Forrás: Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend