Hirdetés
Az amerikai álom

Az amerikai álom

Az elhízás-járvány az Egyesült Államokban gyorsabban terjed, mint gondolnánk: a felnőttek körében megduplázódott, a gyermekek között pedig háromszorosára nőtt az elmúlt néhány évben. " Egy évtizeddel ezelőtt, 2000-ben egyetlen államban sem haladta meg az elhízás gyakorisága a 30 százalékot" - mondta Dr. Thomas Frieden.

Hirdetés
Hirdetés

Dr. Thomas Frieden, a Betegségellenőrzési és -Megelőzési Központ (CDC) vezetője elmondta, hogy a 2009-es Viselkedési Kockázati Tényező Felügyeleti Rendszer (BRFSS) most közzétett adatai szerint azoknak az amerikai államoknak a száma, ahol a lakosok több mint 30 százaléka elhízott, a háromszorosára, háromról kilencre nőtt 2007 és 2009 között. A BRFSS 1984 óta ellenőrzi az egészségügyi állapotot és a kockázatos viselkedést az Egyesült Államok egész területén.

Idén azonban egyetlen amerikai államnak sem sikerült elérnie az egészségügyi szervek által kitűzött célt, vagyis azt, hogy az elhízás arányát 15 százalék alá szorítsák.

Ehelyett újabb 2,4 millió amerikai felnőtt vallotta a BRFSS keretében azt, hogy elhízott, ami 1,1 százalékos növekedéssel 27 százalékra emelte az elhízás országos átlagát. A BRFSS statisztikája alapján az elhízás aránya alacsonyabb lett, mint a National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) felmérés által regisztrált 34 százalék. Frieden szerint az eltérés az adatgyűjtés módszereinek különbözőségében rejlik: a BRFSS önbevallásos technikán alapul, míg az NHANES keretében a résztvevők testsúlyát ténylegesen megmérik.

Az elhízás a definíció szerint azt jelenti, hogy a személy 30 pontnál magasabb testtömeg-indexszel rendelkezik (a testtömeg-indexet úgy kapjuk meg, hogy a személy kilogrammban megadott testsúlyát elosztják a méterben megadott testmagasság négyzetével). Egészségügyi szempontból ez azt jelenti, hogy a személy számos rendellenesség tekintetében magasabb kockázatnak van kitéve, a magas vérnyomástól a cukorbetegségen át a szívbetegségig és a stroke-ig bezárólag.

Az elhízás emelkedő aránya az Egyesült Államokban az egészségügyi kiadásokat is jelentősen megnöveli, mert az állapot következtében kialakuló szövődmények, például a szívbetegségek, a stroke, a cukorbetegség és a rák egyre több ember megbetegedését és halálát okozzák. 2008-ban Frieden szerint az elhízással összefüggő egészségügyi kiadásokat 147 milliárd dollárra becsülték.

"Más szóval ez azt jelenti, hogy az elhízottak egészségügyi kiadásai 1,429-szer magasabbak voltak, mint a normális testsúlyú embereké" - mondta a szakember.

Az American Journal of Preventive Medicine szaklapban kedden közzétett egyik tanulmány szerint az elhízott felnőttek százalékos aránya az elmúlt 16 évben 90 százalékkal nőtt az Egyesült Államokban, vagyis az 1993-ben mért 14 százalékról 2008-ra 27 százalékra ugrott. Az 1993-as BRFSS-en alapuló tanulmányból kiderült, hogy az elhízás következtében több amerikai férfi és nő hal meg mindegyik etnikumból fiatalabb korban betegségek következtében.

Bill Dietz, a CDC a táplálkozással, testmozgással és elhízással foglalkozó részlegének igazgatója szerint az elhízás ugrásszerű növekedése nem kizárólag amerikai jelenség. "Az előfordulási arány nálunk rendkívül magas, de néhány évvel ezelőtt összehasonlítottam az amerikai és a brit nők elhízásának növekedési arányát, és a görbe párhuzamosan futott." A szakértő szerint ezért az a nemzetközi kulturális változás okolható, amely a kalóriadús élelmiszerek könnyű elérhetőségét, és a testmozgás háttérbe szorulását eredményezte.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend