Hirdetés
Amikor fáj a szex..

Amikor fáj a szex..

A szexről általában nem beszélünk. Ha igen, akkor pedig arról szól a fáma, hogy milyen jó volt. Ám van, amikor mégsem jó, sőt, fájdalmat okoz. Vajon erre is van megoldás? Dr. Kohári György szexuálterapeutával készített sorozatunk negyedik, befejező részéből ez is kiderül.

Hirdetés
Hirdetés
A szexuális zavarokat a szakemberek négy nagy csoportja osztják, amelyek a következők: a vágyfázis zavarai, az izgalmi szak zavarai, az orgazmuszavarok és a fájdalmasszex-szindrómák.

A szexualitás nagyon egyéni, nagyon személyes dolog, ahol sok minden belefér a normalitás keretei közé. Ezért azt tekinthetjük kudarcnak, ami az érintett számára kudarcélménnyel jár, azt vesszük soknak, ami az illetőnek sok, s az számít zavarnak, ami az alanynak szenvedést okoz. A szexuális aktus során érzett fájdalom azonban - amelynek két fő típusa van - olyan tünet, amely egyértelműen rossz. Erre mindenképpen megoldást kell találni!

Diszpareunia

A diszpareunia, vagyis fájdalmas közösülés, bár elég ritka panasz, a férfiakkal és a nőkkel is előfordulhat. A szexuális aktus során fájdalom jelentkezik a nemi szervekben. Az esetek többségében fizikális okok állnak a háttérben. Férfiaknál ilyen a prosztatagyulladás vagy a húgyúti fertőzés. Nőknél okozhatja a fájdalmat endometriózis, a medencét ért ütés és minden olyan elváltozás is, amely hüvelyszárazságot eredményez. Akik már szültek, azoknál a szülés közben szerzett sérülések - a hüvely, a méhszáj, a méh, a méhszalagok elváltozásai vagy a gátmetszés sebe - is közrejátszhatnak a fájdalom kialakulásában. Szervi ok esetén a nőgyógyászt vagy az urológust érdemes felkeresni a panasszal.

A tünet lelki eredetű is lehet. A háttérben számtalan ok állhat a prűd neveltetéstől kezdve a múltbeli nemi erőszakon át a fájdalmas első közösülésig. Természetesen a jelen párkapcsolat zavarai, esetleg kommunikációs probléma is ok lehet. A lelki eredők feltárásában sokat segíthet a pszichoterápia, amely akár imaginációs (elképzelt képekre alapozó) technikákat és szexuális jellegű házi feladatokat is magában foglalhat.

Vaginizmus

A statisztikák szerint a vaginizmus, vagyis hüvelygörcs a nők egy százalékát érinti. A hüvely külső egyharmadának, "mandzsettájának" akarattól független izomösszehúzódásáról van szó, amely lehetetlenné teszi a behatolást. Bizonyos esetekben még más medencei izomcsoportok - az alhas, a comb, a far izmai - is csatlakoznak a görcshöz.

A hüvelygörcsöt okozhatja többek között hüvelygyulladás, erős szűzhártya, korábbi műtéti heg vagy más fizikális tényező is.

Amikor fáj a szex..

Ám a legtöbb esetben lelki ok, egy tanult reakció áll a vaginizmus hátterében. Ha például fájdalmas volt az első közösülés, akkor az újabb szexuális helyzetben aktiválódik a rögzült elutasító válasz. A hüvely "önvédelemből" nem engedi be a péniszt, így nem kell újraélnie a negatív élményt. Az ok más is lehet: korábbi nemi erőszak, bűntudat a szexuális élet miatt, félelem a teherbe eséstől, a nemi betegségektől vagy a fájdalomtól. Aktuális problémák, az adott párkapcsolat konfliktusai, kommunikációs hiányosságok, szorongás is kiválthatja a vaginizmust.

Nagy felelősség hárul a férfipartnerre: megértéssel és türelemmel érdemes közelítenie, és jó, ha kellő figyelmet szentel arra, hogy a hölgy a megfelelő izgalmi állapotba kerüljön. A közös út megtalálásában segíthet a szexuálterapeuta a pár tapasztalatainak meghallgatásával, elemzésével, tanácsokkal vagy akár házi feladatokkal.

A vaginizmusban szenvedő nőnek érdemes egyéni terápia keretében is feltárnia a görcs lelki okait, hogy végre felszabadult és örömteli szexuális életet élhessen.

Szexuálterápiás sorozatunk korábbi részeit - Nem megy a szex? Van segítség!, A szexuális izgalomról és Az orgazmuszavarokról címmel - keresse a www.egeszsegtukor.hu oldalon, ahol kérdezhet is szakértőnktől.

 

A további részeket itt találja:

Vágyfázis zavarai

A szexuális izgalomról

Orgazmuszavarok

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend