Hirdetés
Ami a prosztatát illeti

Ami a prosztatát illeti

A felnőtt férfi prosztatája egy mintegy 20 grammos, gesztenye alakú szerv, amely a húgyvezetékek és az ondóvezetékek találkozásánál, közvetlenül a hólyag alatt helyezkedik el, körülölelve a húgycső kis szakaszát. A férfiak jelentős része szinte nem is tud e szerv létezéséről - egészen addig, amíg problémát nem okoz.

Hirdetés
Hirdetés

A prosztata (más néven dülmirigy), ez a mirigyes szerv felelős annak a váladéknak a termelődéséért, amely magömléskor az ondóval keveredik, mozgékonyabbá, életképesebbé téve annak sejtjeit. A váladék többek között cinket, citromsavat, fehérjét és különböző enzimeket tartalmaz.

Gyulladás

- A fiataloknál jellemzően a prosztatagyulladás, míg idősebbeknél inkább a megnagyobbodás okoz problémát - mondja dr. Kardos Róbert urológus, sebész, onkológus főorvos. - A gyulladás (prosztatitisz) jellegzetes tünetei a gyakori, fájdalmas vizelés, a láz, ritkán a teljes vizelési képtelenség. Kialakulásában több tényező is szerepet játszhat: különböző fertőzések, hormonális változások és a stressz is. A fertőzések többnyire a felszabadult szexuális életet élő, sok partnert ismerő férfiakat érintik. A prosztata ugyanis vékony csöveken és az ondóvezetéken keresztül összeköttetésben áll a húgycsővel. (Magömléskor a prosztatamirigy által termelt váladékkal keveredett spermium is a húgycsőbe ömlik.) Vizeletfertőződés esetén előfordulhat, hogy visszaáramlás révén a fertőzések feljutnak a prosztatába, és megtelepszenek ott. Ezektől sok esetben spontán megszabadul a szervezet, míg máskor ez nagyon hosszú időbe kerül, hiszen a prosztata viszonylag zárt terület, ideális környezet a baktériumok számára.

Vizelet- és spermiumminta levétele után a kezelés többnyire antibiotikumos. Ha kimutatható a baktérium, akkor célzott spektrumú terápia ajánlott. Ha nem mutatható ki baktérium, akkor segíthetnek a nem szteroid gyulladáscsökkentők és az alfa-blokkerek. Az akut gyulladásból való gyógyulás elég hosszú időt, akár 8-12 hetet is igénybe vehet, de előfordulhat, hogy krónikus gyulladás marad vissza utána. Ez akár hónapokig is tarthat, ekkor már betegségtudatot és bizonyos neurotikus tüneteket is okozhat, amelyekkel szintén foglalkozni kell.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend