Hirdetés
Alternatíva a migrén kezelésére

Alternatíva a migrén kezelésére

Egy új készülék lehet a jelenlegi gyógyszeres migrénkezelések alternatívája - az eszköz működésének alapját mágneses impulzusok képezik.

Hirdetés
Hirdetés

A New York-i Albert Einsten Gyógyászati Kollégium szakemberei olyan vizsgálatokat végeztek el, amelyek segítségével egy új, a migrén kezelésére használatos kézikészülék gyakorlati használhatóságát mérték fel. A készüléket a próbákon használó betegek közül 40%-ot is elért azok aránya, akiknél 2 órán belül a migrénes fejfájás megszűnt.

A kutatók úgy vélik, a kis készülék jelentősége abban rejlik, hogy mindeddig ez az első, akár otthon is használható olyan készülék, amelyet a migrén kezelésére fejlesztettek ki - mindezidáig hasonló, mágneses impulzusokat a betegek tarkójába juttató készülékek csak nagy méretben, klinikákon kerültek kipróbálásra - és nem mellékesen elképesztően drágák is voltak ezek az eszközök.

Az amerikai szakemberek szerint az eredmények az új kézikészülékkel bíztatóak, de annak feltárásására, hogy milyen dózisokban alkalmazható és milyen gyakorisággal, még mindenképpen további kutatásokra és vizsgálatokra lesz szükség. Az eszköz működési elve, hogy a koponyán áthatoló mágneses impulzussal stimulálják az agyat, amelyben így a migrént kialakító elektromos hatásokat megszüntetik. Ezek a hatások akár megelőzően is megszüntethetők, amikor a migrén, ún. aura-hatása megjelenik - az aura az a migrént megelőző tünetegyüttes, amelyek fejfájással még nem járnak, de jellegzetesen torzítják a beteg érzékszerveiből származó jeleket. A páciensek gyakran olyan vizuális tünetekről is beszámolnak, mint fényfoltok, vagy cikkcakk alakban haladó vonalak megjelenése a látótérben, de beszédzavarok és zsibbadás is előre jelezheti a közelgő migrénes fejfájást.

Alternatíva a migrén kezelésére

A vizsgálatok során 200 beteget kértek meg a készülék használatára - a résztvevők fele természetesen placebo kezelésben részesült. A betegek 3 hónapon keresztül használhatták az eszközt, és az adatok végül azt mutatták, a placebónál lényegesen hatékonyabbak voltak a mégneses impulzust az agyba juttató készülékek.

Forrás: Medipress

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend