Hirdetés
Allergiából depresszióba

Allergiából depresszióba

Egy tanulmány megállapította, hogy az érzékeny emberek hangulata romlott, amikor allergénekkel érintkeztek. Az allergiaszezon nem csak az elkerülhetetlen köhögést, tüsszögést és viszketést jelenti, hanem kedvünk is rosszabb lesz. Ezt a felismerést az Amerikai Pszichiátriai Társaság éves közgyűlésén New Orleans-ban ismertették. "A depresszió nagyon gyakori betegség, és az allergia még gyakoribb" - mondta a tanulmány szerzője, Dr. Partam Manalai, a Marylandi Orvosi Egyetem pszichiátere.

Hirdetés
Hirdetés

A legtöbb pollenszemcse tavasszal fordul elő a levegőben, egy kevés pedig ősszel. Ez egybeesik az egész világon az öngyilkosságok fő időszakával.

Hogy megvizsgálják ezt a kapcsolatot, Manalai és kollégái 100 önkéntest toboroztak Baltimore-ból és Washingtonból, akik súlyos depresszióban szenvedtek. Körülbelül a fele volt allergiás a fákra és/vagy a parlagfűre, a többiek pedig nem.

Allergiából depresszióba

Az önkénteseknél mind a magas- és alacsony pollenszezon alatt kikérdezték, és megmérték az IgE antitestek (allergénre való érzékenység mértéke) számát. Úgy tűnik, ez az első vizsgálat, amely összekapcsolja az IgE méréseket a depressziós pontszámokkal.

"A hangulatzavarokkal küzdő betegeknek, akik allergiásak voltak egy aeroallergénre, romlott a kedvük, amikor az allergénekkel érintkeztek" - mondta Manalai. "Azok a páciensek, akiknél mindkét rendellenesség megtalálható, sebezhetőbbek a pollenszezoncsúcs alatt. Ezen körülmények kezelésével lehetne megakadályozni őket abban, hogy depressziósak legyenek a nagy-pollenszezon alatt" - tette hozzá.

Az eredmények talán segítenek abban is, hogy kiderüljön, a depresszió és allergia kapcsolata mennyire pszichés és mennyire biológiai. Ezzel a tudással a kézben a kutatók talán képesek lesznek új terápiás módszerek használatára is. Manalai és társszerzői úgy hiszik, hogy biológiailag alátámasztott a jelenség, bár ezen a ponton még nem világos, hogy az allergia vezet a depresszióhoz, vagy fordítva.

Allergiából depresszióba

Természetesen a megállapítások egyértelműek Dr. Jordan S. Josephson számára, aki orrmelléküreg-specialista a New York-i Lenox Hill Kórházban. "Gondoljunk bele: ha allergiások vagyunk, nem tudunk lélegezni, nem alszunk jól, kimerültek vagyunk, nyomorultul érezzük magunkat, és kezdünk depressziósak lenni, mert úgy érezzük, mintha valaki egy 50 kilós krumpliszsákot rakott volna a hátunkra" - mondta Dr. Josephson.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend