Hirdetés
Állandó fáradtság

Állandó fáradtság

Újabb tanulmány mutatta ki, hogy egy egérvírus szerepet játszhat a krónikus fáradtság szindróma kialakulásában. A kevéssé ismert rendellenesség munkaképtelenséget okozó kimerültséget és rossz közérzetet okoz. A Proceedings of the National Academy of Sciences online kiadásában megjelentetett tanulmányban az USA Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrzési Hivatala (FDA), a bostoni Brigham and Women's Kórház és az Országos Egészségügyi Intézet (NIH) kutatói az 1990-es években krónikus fáradtság szindrómában szenvedő betegektől begyűjtött vérmintákat használtak fel.

Hirdetés
Hirdetés

Megállapították, hogy 37 páciensből 32 esetében, vagyis 86,5 százalékban mutatták ki a vérben a rágcsáló-leukémia vírus-szerű vírus genetikai szekvenciáit. A vírus nyomait ezzel szemben a 44 egészséges kontroll alanyból mindössze háromban fedezték fel. A kutatócsoport ezen kívül nyolc krónikus fáradtság szindrómában szenvedő betegből származó friss vérmintákat is vizsgált, akik közül hét esetben kimutatható volt a vírus.

Az Egyesült Államokban körülbelül egymillióan szenvednek krónikus fáradtság szindrómában. A rendellenesség hónapokig tartó rendkívüli kimerültséggel jár, amelyet az alvás sem enyhít, és fizikai tevékenység hatására súlyosbodik. A szindrómában szenvedők ízületi- és izomfájdalmat, fejfájást, nyirokcsomó-megnagyobbodást és torokfájást is tapasztalhatnak. Mindezek mellett még azzal is meg kell küzdeniük, hogy sokan nem hajlandók elismerni, hogy a krónikus fáradtság szindróma "valódi" betegség.

Egy tavaly októberi kutatás már kimutatta a xenotróp rágcsáló-leukémia vírus-szerű vírus (XMRV) jelenlétét a szindrómában szenvedő betegekben. Ezt követően azonban négy másik kutatócsoportnak nem sikerült hasonló összefüggést találnia, ami csak még inkább összezavarta a betegeket. A mostani kutatás azonban végre eloszlatja a betegséggel kapcsolatos, húsz éve uralkodó tévhiteket. Amint azonban ez a tudományos életben általában jellemző, minden válasz újabb és újabb kérdéseket vet fel, így az eredmény további kutatásokat tesz szükségessé.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend