Hirdetés
Akiket elkerül a rák

Akiket elkerül a rák

Egy Ecuador távoli részén élő alacsony növésű közösségről felfedezték, hogy nem lesznek rákosak. Kutatók most a miértre próbálnak választ adni.

Hirdetés
Hirdetés

Egy dél-amerikai közösség lehet a rák elleni küzdelem kulcsa - állítja néhány szakértő, akik felfedezték, hogy az Ecuador eldugott részén élő törpenövésű emberek immunisak a halálos kórra.

A laron törpéknek elnevezett közösség tagjai mindössze 120 centiméterre nőnek, és kutatók most génállományukat vizsgálják. Kevesebb mint 300 ember szenved a világon laron törpeségben, harmaduk Ecuador eldugott falvaiban él a déli Loja tartományban.

A laron törpék egy inzulinhoz hasonló növekedési hormon, az úgynevezett IGF1 hiánya, vagy legalábbis alacsony szintje miatt nem érnek el normális testmagasságot. Szakértők szerint azonban ennek köszönhetően nem lesznek rákosak, így jóval tovább élnek, mint normális növésű társaik.

Ha túl nagy mennyiségben van jelen ez a hormon a normális testmagasságú emberek szervezétben, az mell-, prosztata- vagy bélrákhoz vezethet, így most kutatók azt állítják: a hormonszint csökkentésével hatékonyan lehetne küzdeni a halálos kór ellen.

A Dél-kaliforniai Egyetem professzora már végzett kísérleteket, igaz, csak egereken. Valter Longo laron mutációjú állatokat reprodukált, és azt találta, hogy tízszer tovább éltek, mint normális társaik.

Véleménye szerint a szóban forgó növekedési hormon alacsony szintje azt jelenti, hogy nem károsodik olyan mértékben a DNS, ami az öregedés gyors lefolyásához és rákhoz vezet.


Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend