Hirdetés
Aki vallásos, az kevésbé ideges?

Aki vallásos, az kevésbé ideges?

Sokaknál a vallásos aktivitás változik az életkor előrehaladtával. Egy új tanulmány azt tárja fel, hogyan befolyásolja mindez az egészségi állapotukat.

Hirdetés
Hirdetés

A Temple Egyetem munkatársa, Joanna Maselko véleménye szerint azok a nők, akik nem gyakorolják vallásukat, háromszor olyan gyakran szenvednek idegességtől, vagy lesznek alkoholisták, mint vallásos társaik.

- Az egyén vallásos élete összefüggésbe hozható a pszichiátriai betegségekkel - állítja Maselko, a népegészségügy segédprofesszora és a cikk társszerzője. Ezzel ellentétben a nem vallásos férfiak ritkábban szenvednek depressziótól, mint azok, akik mindig is jártak templomba.

Maselko szerint a nemek közötti eltérés oka az, hogy a nők sokkal inkább szerepet vállalnak a vallási közösség társadalmi életében. Ha elhagyják a közösséget, nem élvezhetik tovább az előnyeit sem. A férfiak nem annyira közösségi emberek, így nem szenvedik meg a távozás negatív következményeit.

A tanulmányban 718 felnőtt szerepel, nagy részben olyan férfiak és nők, akik változtattak vallási szokásaikon. A spiritualitás jelenlegi szintje csak részinformáció. Az egyes személyek vallásos élettörténetét is ismernünk kell.

A 278 vizsgált nő közül a mindig is aktív vallásos életet élők mindössze 7 %-a mutatott ideges tüneteket, míg azoknál, akik abbahagyták ilyen jellegű tevékenységüket, ez az arány 21 %-ra rúgott.

- Mindenki él lelki életet, akár része ez a mindennapjainak, akár nem. A társas kapcsolatokhoz hasonlóan ennek is lehet egészségügyi következménye - vonta le a következtetést Maselko.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend