Hirdetés
Akár száz évig is élhet a következő generáció

Akár száz évig is élhet a következő generáció

A The Lancet folyóiratban megjelent tanulmány szerint a gazdag országokban napjainkban születő csecsemők több mint fele akár 100 évig is élhet, amennyiben a várható élettartam alakulásának jelenlegi trendje folytatódik.

Hirdetés
Hirdetés

A 20. században a fejlett országok többségében körülbelül 30 évvel nőtt a várható élettartam - derül ki a Kaare Christensen, a Dél-dániai Egyetem Öregedéskutató Központjának professzora által vezetett tanulmányban. 1950-ben a fejlett országokban a 80 éves nők 15-16 százaléka, és a nyolcvanas éveikben járó férfiak mindössze 12 százaléka érte meg a 90 éves életkort. 2002-ben ez az arány 37 illetve 25 százalékra emelkedett. Japánban a 80-ról 90 évre való túlélés aránya a nők esetében meghaladja az 50 százalékot.

"Ha a várható élettartam növekedésének az elmúlt két évszázadban tapasztalható üteme a 21. században is tovább folytatódik, a Franciaországban, Németországban, Olaszországban, az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban és más, magas átlagéletkorral rendelkező országokban a 2000. után született csecsemők a 100. születésnapjukat is megünnepelhetik" - állítják a tanulmány készítői.

Bizonyítékok mutatnak arra is, hogy napjainkban az extra életéveket kevésbé terhelik a különféle betegségek és a másoktól való függés, mint korábban. A tanulmány ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a hosszabb élettartam jelentős társadalmi, gazdasági és egészségügyi kihívásokkal jár, mivel a nagyon idősek a közösség egyre nagyobb hányadát teszik ki.

Az egyik megoldás a szerzők szerint a munkavégzés egyenlőbb elosztása lehetne a népességen belül és a különböző életkorúak között. Ahelyett, hogy hosszú, intenzív időszakot végigdolgoznának, majd nyugdíjba mennének, "az embereknek különböző mértékben kellene ötvözniük a munkavégzést, a tanulást, a szabadidőt és a gyermeknevelést az egyes életkorokban."

A kutatók úgy vélik, hogy a 20. század a jövedelem újraelosztásának évszázada volt. A 21. század pedig a munka újraelosztásának évszázada lehetne.

Forrás: AFP / Medipress

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend