Hirdetés
Agyrázkódás-teszt

Agyrázkódás-teszt

Egy új teszt segítségével egyszerűbbé válhat annak eldöntése, hogy egy fejsérülést szenvedett sportoló mikor térhet vissza a játékhoz.

Hirdetés
Hirdetés

A Michigan Egyetem által kifejlesztett teszt a reakcióidőt méri. Azok, akik túl lassúak ahhoz, hogy elkapjanak egy zuhanó tárgyat, nagy eséllyel szenvedtek agyrázkódást.

Szakértők szerint agyrázkódás után legalább három hét kényszerpihenőre számíthatnak a sportolók. A kisebb fejsérülések a legtöbb népszerű sportban mindennaposnak számítanak. Az agyrázkódások nagy részét azonban nem kezelik megfelelően, ez pedig súlyosabb problémákat is okozhat.

A Michigan Egyetem mostani kutatásában összesen 209 fiatal női és férfi focista és birkózó vett részt. Mindannyiuknak egy zuhanó súlyt kellett elkapniuk a teszt során, a reakcióidejüket pedig folyamatosan rögzítették.

A megfigyelések szerint a korábban fejsérülést szenvedett sportolóknak átlagosan 15 százalékkal volt hosszabb a reakcióidejük, mint egészséges társaiknak. "Ez egy rendkívül egyszerű és olcsó teszt, aminek segítségével kiválóan szűrhetőek a fejsérülések" - nyilatkozta Dr. James Eckner, a kutatás vezetője.

"A legfontosabb, ha felmerül az agyrázkódás veszélye, hogy azonnal szállítsuk kórházba a sérültet. A leggyakoribb tünetek a látászavar, koncentrációs problémák valamint a dezorientáltság. A gyógyulás időtartama alatt nem szabad sem sportolni, sem nehéz fizikai munkát végezni, ez elengedhetetlen a teljes felépüléshez."

Hirdetés
Hirdetés
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Hirdetés
Pirula Trend