Hirdetés
Abszurd gyógymód?

Abszurd gyógymód?

Akihito japán császár orvosa és a vezető tudósok "abszurd" gyógymódnak nevezték a homeopátiát, és arra szólították fel az egészségügyi dolgozókat, hogy tartózkodjanak az egyre népszerűbbé váló alternatív kezeléstől. "Zavarban vagyok amiatt, hogy a homeopátiát az utóbbi időben egyre elterjedtebben alkalmazzák Japánban" - nyilatkozta Ichiro Kanazawa, a tekintélyes Japán Tudományos Tanács elnöke. "Ennek az az oka, hogy figyelmen kívül hagyja a tudományt."

Hirdetés
Hirdetés

Az ellentmondást azok a hírek is fokozták, hogy egy kéthónapos csecsemő tavaly agyvérzés következtében életét vesztette Japánban, miután a szokásos K-vitamin kezelés helyett homeopátiás orvosságot kapott. A homeopátiás készítmények a növény- és állatvilágból, valamint az ásványok közül merítik alapanyagaikat, és az orvosságok elkészítéséhez a nyersanyagokat rendkívül nagymértékben felhígítják. Az Egészségügyi Világszervezet februári jelentése szerint a hígítás olyan mértékű, hogy időnként szinte lehetetlen az eredeti alapanyagból akár egyetlen molekulányit is kimutatni a készítményben.

Kanazawa úgy véli, hogy mivel pusztán vízről van szó, nem rendelkezik terápiás hatással, a "mellékhatásokról" nem is beszélve. A tudományos tanács elnöke szerint a homeopátiát alátámasztó érvek minden tudományos alapot nélkülöznek, és teljességgel abszurdak. Az egészségügyi szakembereknek ki kell zárniuk a homeopátiához hasonló tudománytalan eszközöket, és a valódi tudományt kell terjeszteniük.

Számos más tudományos és orvostudományi szervezet is nyilatkozatban támogatta Kanazawa véleményét. A Japán Orvosszövetség és a Japán Orvostudományi Szövetség teljes mértékben egyetért Kanazawa kijelentéseivel - nyilatkozta az orvosszövetség elnöke, Katsuyuki Haranaka.

A több mint 500 homeopátiás orvost tömörítő Japán Homeopátiás Gyógyászati Szövetség ellentámadásba lendült, olyan kutatásokra hivatkozva, amelyek a készítmények pozitív hatásait bizonyítják. A szövetség az AFP hírügynökségnek eljuttatott közleményében így fogalmazott: "Tudománytalan hozzáállás az alapján hatástalannak bélyegezni a homeopátiát, hogy nem lehet hagyományos elméletekkel magyarázni, és emiatt meg vagyunk döbbenve."

Kanazawa azonban amellett, hogy elismeri, mindenkinek joga van a homeopátiát választani, azt is hozzátette, az a nagy probléma, hogy miközben a homeopátiát alkalmazzák, a betegek elszalasztják a hatékony kezelések lehetőségét, és ez emberéletekbe kerülhet.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend