Hirdetés
A zene enyhíti a fülzúgást

A zene enyhíti a fülzúgást

A zenés terápia képes a gyötrelmes fülcsöngést enyhíteni. Németországban olyan csengőhangokat hoztak forgalomba, mint a sípolás, ciripelés vagy például a tompa zümmögés vagy zúgás.

Hirdetés
Hirdetés

A fül csöngése egyike a krónikus fülzúgásnak, amely betegséget a belgyógyászatban két részre osztanak szét: 'tonális hangokra' (sípolás, csengés, zümmögés, ciripelés), valamint a 'nem tonális hangokra' (zúgás, morgás, surrogás, reccsenés, morajlás). A zenés terápia képes segíteni mindkét esetben a fül csöngésének kiküszöbölésében, ahogy azt egy kisérleti tanulmány igazolta.

Egy tudományos munkacsoport - A zenés terápia kutatásának német centruma, a heidelbergi SRH Főiskola zenés terápia kara, valamint a Heidelbergi Egyetem Fül-Orr-Gégészeti Klinikájának bevonásával - elég hosszú kísérleti időszak után egy zene terápiás modellt fejlesztettek ki a tonális fülzúgás panaszai ellen. Az úgynevezett 'Heidelberg modell' képes volt 193 beteg 80 százalékának panaszait enyhíteni, vagy akár teljesen meg is szüntetni. Ez a kisérleti tanulmány már a kezdetektől bizonyította sikerét a gyakori fülzúgással és más a fülben hallható mellékzajokkal szemben: a 23 kezelt beteg közül 21 páciens esetében volt sikeres a kezelés, ami 90 százalékos sikerarányt jelent.

Akár öt napos terápiával is javulás érhető el

A tesztelt betegeken végzett kiegészítő orvosi vizsgálatok magas vérnyomásra való hajlamot mutattak ki. A természettudósok véleménye szerint a fülzúgás tüneteinek kialakulásában nagy szerepet játszik a pulzusszám és a vérnyomás ingadozásának tényleges ellenőrzése: minél jobban befolyása alatt tudta tartani a beteg a vérnyomását, annál csekélyebb lett a fülzúgása hat hónap múlva.

A szakemberek mindezt úgy összegezték, hogy a 'Heidelberg modell' zenés terápiája gyors eredményeket és hosszan tartó kezelési eljárást biztosít a zavaró fülzúgás panaszai ellen.

Ígéretes tény, hogy a mindössze öt napig tartó kezelést követően, az eredmény 6 hónapig stabil maradt. A hosszantartó következtetések még most zajlanak- derül ki a német Focus online egészségügyi cikkéből.

Forrás: OrientPress

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend