Hirdetés
A xylitol csökkenti a fogszuvasodás veszélyét

A xylitol csökkenti a fogszuvasodás veszélyét

A xylitol nevű édesítőszer megváltoztatja a szájban lévő baktériumállomány összetételét, és ezáltal már kis adagokban is segíthet a fogszuvasodás elleni harcban. Ugyanakkor az igazán hatékony védelemhez viszonylag nagy xylitol-bevitel szükséges - derül ki egy svéd tanulmányból.

Hirdetés
Hirdetés

A xylitol egy cukoralkohol, amit a xylose nevű természetes cukorból vonnak ki. A xylitol a természetben különböző gyümölcsökben és bogyókban fordul elő (többek közt az eperben és a körtében). Leggyakrabban cukormentes rágógumik és mentolos cukorkák előállításánál használják. A csak xylitollal készült termékek még nem túl elterjedtek. A legtöbb cukormentes termékben más édesítőszerekkel keverik.

A tanulmány elkészítése során néhány gyermektől és fiataltól nyál- és fogkőmintát vettek.

Ezek alapján megállapították, hogy már 3,4 gramm xylitol is elég ahhoz, hogy megváltoztassa a szájüreg baktériumállományának összetételét, de ahhoz még kevés, hogy a tejsavtermelést csökkentse, ami a fogkő és a szuvasodás kialakulásának egyik legfőbb oka. Azonban más vizsgálatok megmutatták, hogyha ezt a dózist akár csak egyszer is, kis időre megnöveljük, már az is jócskán csökkenti a száj savasságát.

A kutatás során 128, hét és tizenkét év körüli gyermeket kértek meg, hogy naponta háromszor rágjanak xylitol tartalmú rágógumit, ami napi hat gramm xylitolbeviltelt jelentett. A tejsavtermelés és a fogkőképződés radikálisan lecsökkent ezekben az esetekben. Négy héttel később, a szuvasodást okozó baktériumok aránya a harmadára csökkent, azonban a teszt után hat hónappal az értékek visszatértek eredeti állapotukba. A viszonylag nagy adag xylitol ellenére semmiféle káros mellékhatást (például gyomorpanaszok) nem észleltek.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend