Hirdetés
A vékonyabb embereknél nagyobb a műtét utáni halálozás kockázata

A vékonyabb embereknél nagyobb a műtét utáni halálozás kockázata

A vékonyabb embereknél nagyobb a kockázata annak, hogy műtétjüket követően egy hónapon belül meghalnak, mint a nagyobb testsúlyú pácienseknél - állapították meg amerikai kutatók.

Hirdetés
Hirdetés

Az Archives of Surgery című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerzőinek az összefüggés hátterében álló okokat nem sikerült tisztázniuk.

George Stukenborg kutatásvezető, a Virginiai Egyetem munkatársa csoportjával valójában azt akarta megvizsgálni, hogy miként befolyásolja az elhízás a műtét utáni túlélést. Eredetileg azt feltételezték, hogy a kövér emberek túlélése rosszabb lehet, ezzel szemben az adatok elemzésekor azt találták, hogy minél vékonyabb volt egy operált páciens, annál nagyobb kockázata volt a műtétet követően a 30 napon belüli elhalálozásnak.

"Az alacsony testtömegindexet a 30 napon belüli elhalálozás egyik fontos kockázati tényezőjének kell tekinteni, és a műtétet megelőző döntések, illetve tervezés során figyelembe kell venni értékét" - vélekedett Stukenborg.

A kutatócsoport csaknem 190 ezer, műtéten átesett ember egy hónapon belüli halálozási adatait elemezte, amelyek egy amerikai orvosi regiszterből származtak 2005-ből és 2006-ból. Az összes operált páciens közül 3200 halt meg. A halálozási arány 2,8 százalék volt azoknál, akik testtömegindexe 23,1-nél kisebb volt (vékony és normál), míg csupán 1 százalék azok körében, akiké 35,3-nél nagyobb (elhízott).

Negyven százalékkal nagyobb volt a műtét utáni halálozás kockázata azoknál, akik BMI értéke 23,1-nél kisebb volt azokhoz képest, akiké 26,3 és 29,6 között volt (túlsúlyos).

Számolja ki BMI indexét ide kattintva

Forrás:mti.hu

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend