Hirdetés
A tökéletes reggeli: gabonapehely tejjel

A tökéletes reggeli: gabonapehely tejjel

Egy új kutatás szerint a reggeli minősége határozza meg, hogy a nap folyamán milyen egyéb ételeket fogunk fogyasztani. Azok, akik egy tál zab- vagy kukoricapehellyel indítanak, a nap folyamán sem fognak cukros és zsíros ételekhez nyúlni.

Hirdetés
Hirdetés

A tanulmányt Sigrid Gibson táplákozástudományi szakember jelentette meg a BNF Nutrition Bulletin című lapban. Véleménye szerint a gabonapehely-reggeli rendkívül egészséges, mivel magas kalciumtartalma mellett megfelelő mennyiségű rostot, fehérjét és szénhidrátot is fogyasztunk vele.

A brit Nemzeti Étrend- és Táplálkozástudományi felmérés keretében 12 068  ember fogyasztási szokásait vizsgálták, mindannyiuk életkora 19 és 64 év között volt. A megkérdezettek egyötöde semmit nem evett reggelire, egyharmaduk fogyasztott gabonapelyhet, a maradék 45 százalék pedig másfajta étellel kezdte a napot. A reggeli legnépszerűbb eleme a kávé és a tea volt: a résztvevők 85 százaléka nem tudta valamelyik nélkül elképzelni az első étkezést. A reggelik 82 százaléka tartalmazott tejet, 39 százaléka gabonát, 33 százaléka kenyeret, és 14 százaléka valamilyen gyümölcsöt. A nők kevesebb kenyeret, kolbászt, bacont és tojást, viszont több gyümölcsöt fogyasztottak, mint a férfiak.

A tanulmány szerint azok, akik szántak időt a reggelire, később a nap folyamán kevesebb kevesebb zsírt és több szénthidrátot vettek magukhoz. Közülük is azok, akik gabonapelyhet fogyasztottak, kevesebb telített zsírsavat és fehérjét tartalmazó ételt ettek, mint azok, akik mást reggeliztek.

"Ez nem csak a reggeli fontosságát bizonyítja, hanem azt is, hogy érdemes bölcsen választani." - idézte a Daily Express a Newcastle Egyetem táplálkozástudományi professzorát, Chris Sealt.  -"Azok, akik gabonapelyhet reggeliznek, kevesebb zsírt, telített zsírt és cukrot fogyasztanak, mint a többiek, akik így kisebb mennyiségű fehérjéhez, vashoz és vitaminhoz és kalciumhoz jutnak hozzá."

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend