Hirdetés
A tojássárgája antioxidáns tulajdonságai védhetik a szívet

A tojássárgája antioxidáns tulajdonságai védhetik a szívet

A természet egyik legtökéletesebb eledele lehet az ember számára a tojás. Amellett, hogy kiváló fehérje-, zsír-, vitamin- és ásványianyag-forrás, most antioxidáns tulajdonságaira is fény derült - írta a Science Daily című ismeretterjesztő portál.

Hirdetés
Hirdetés

Az Albertai Egyetem kutatóinak elemzéséből kiderült, hogy két nyers tojássárgája kétszer annyi antioxidáns anyagot tartalmaz, mint egy alma.

Ha azonban a tojást megsütik vagy megfőzik, antioxidáns tulajdonságai mintegy 50 százalékkal csökkennek, a mikrohullámú sütőben való elkészítés során pedig ennél még kicsivel több vész el értékes vegyületeiből. Ugyanakkor e veszteség után is egy tojás antioxidáns tartalma felér egy almáéval.

A kutatók szerint a tojássárgája antioxidáns tulajdonságát egyebek között két aminosavnak, a triptofánnak és a tirozinnak köszönheti. A tojás további értékes hatóanyagainak felkutatását folytatják - tudatták a Food Chemistry című tudományos folyóiratban megjelent eredeti tanulmány szerzői. Az antioxidáns hatású anyagok védhetnek a gyulladásos folyamatok, a szív- és érrendszeri betegségek és a rák kialakulása ellen is.

Forrás:mti.hu

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend