Hirdetés
A titokzatos MSD

A titokzatos MSD

Európában a váz- és izomrendszeri megbetegedések (MSD: musculoskeletal disorders) jelentik a leggyakoribb munkával összefüggő egészségügyi problémát. Az EU tagállamaiban a munkavállalók 25 százaléka szenved hátfájástól, 23 százalékuk pedig izomfájdalmakról számol be.

Hirdetés
Hirdetés

Az MSD megbetegedéseket főként a kézi tehermozgatás, a gyakori hajolgatás, fordulás, a nehéz fizikai munka és a testet érő vibráció okozza. A kockázat a munka tempójától, a munkával való elégedettség alacsony szintjétől, a magas munkahelyi követelményektől és a munkahelyi stressztől függően tovább nőhet. Az ideg- és az izomrendszer között ugyancsak erős kölcsönhatás van: a váz- és izomrendszeri problémák kihatnak a munkavállalók egészségének más területeire, mint ahogy más egészségügyi problémák is MSD megbetegedéseket idézhetnek elő.

Gyakorlatilag minden tagállamra igaz, hogy a munkából való hiányzást leggyakrabban az MSD megbetegedések okozzák. A legtöbb probléma azonban megelőzhető volna, vagy nagymértékben csökkenthető lenne, ha a munkáltatók betartanák a meglévő biztonsági és egészségvédelmi jogszabályokat, és a helyes gyakorlatnak megfelelően járnának el.

A "Legyen könnyebb a teher!", az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség 2007-es kampánya a munkahelyi váz- és izomrendszeri problémák kezelésére három fő elemből álló, integrált irányítási szemléletet javasol:

Először is a munkáltatóknak, az alkalmazottaknak és a kormányoknak együtt kell dolgozniuk az MSD megbetegedések leküzdésén.

Másodszor mindenfajta intézkedésnek a "testet érő teljes terhelésre" kell irányulnia: például a testet érő összes stressz és megterhelés csökkentésére, a környezeti tényezők: pl. a hideg munkakörülmények javítására, illetve a cipelt teherrel kapcsolatos könnyítésekre.

Harmadrészt pedig a munkáltatóknak meg kell oldaniuk az MSD megbetegedésekben szenvedő alkalmazottak megtartását, rehabilitációját és munkába való visszatérését.

A fájdalmas vagy fárasztó testhelyzetek, a gyorsan vagy szoros határidőre végzett munkák, a gépek és számítógépek használatának terjedése, és a stressz az MSD megbetegedések magas előfordulási arányához vezetnek. Ezért szükség van olyan megelőző stratégiákra, melyek segítségével leküzdhetők a dolgozók egészségügyi problémái.

A "Legyen könnyebb a teher!" c. kampány csúcspontja a Munkahelyi Biztonság és Egészségvédelem Európai Hete lesz, amely 2007. október 22-től 26-ig kerül megrendezésre, és Európa-szerte különféle tevékenységeket és eseményeket kínál.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend