Hirdetés

A sztóma

Minden embert fenyeget a béldaganat veszélye. A vastag- és végbélrák előfordulási gyakorisága emelkedik. Becslések szerint a béldaganatok miatt műtöttek száma világszerte megközelíti az évi egymilliót. Magyarországon 15-18 ezer ilyen betegséggel műtött ember él.

Hirdetés
Hirdetés

Kockázati tényezők

Számos adat utal arra, hogy gyakran a táplálkozási tényezők okozzák a bélben a daganatok keletkezését. Az elváltozást kiválthatja a rostszegény, zsíros ételek túlzott fogyasztása. Nem kizárható a légköri sugárveszély okozta ártalmak szerepe sem. A vastagbélben megjelenő polipok egy része idővel rosszindulatúvá válhat. Figyelmet érdemel, ha valakinek a családjában észleltek már vastagbélbetegséget, s noha ez a betegség nem ragályos, a családtagok szűrővizsgálata mindenképpen indokolt.

Intő jelek, melyekre figyelnünk kell

A daganatok "alattomosan", csendben fejlődnek, panaszokat alig okoznak. Intő jelzés lehet a széklet véres szennyezettsége. Ezt gyakran megelőzi rossz közérzet, fogyás, hasi fájdalmak étkezés után, puffadás, a székletürítési szokások megváltozása.

Ha a zavarok nem szűnnek meg, keresse fel orvosát, mert a korai felismerés nagyon fontos.

A korán felismert, kisméretű daganatoknál a nagyobb műtét valószínűsége csökken, a betegség teljesen gyógyítható. Súlyosabb esetekben kerül sor a daganatos bélszakasz műtéti eltávolítására, és a végbélnek a hasfalra történő kivezetésére. Az ilyen módon műtött embereket nevezzük sztómaviselőknek. A sztóma görög szó, jelentése szájadék, nyílás. A sztóma színe hasonlít a száj nyálkahártyának piros színéhez, alakja rendszerint kerek, de előfordulhat, hogy ovális, mérete 2-4 cm átmérőjű és 3-4 cm-re emelkedik ki. Műtét után duzzadt, de mérete fokozatosan csökken a gyógyulási folyamat során. Maga a nyílás kicsi és csak székletürítés közben tágul ki. A bélben nincsenek érző idegek, ezért nem fáj, ha hozzáérnek a sztómához.

A sztómával élő emberek nem betegek. Addig voltak azok, amíg a műtéttel béldaganatukat el nem távolították.

Teljes értékű emberi élet

A megváltozott székletürítés, a gyógyászati segédeszközök használat nagy türelmet, megértést követel nem csak a sztómaviselőktől, hanem környezetüktől, családjuktól is.

Az lenne az ideális, ha megváltozott állapotuk nem lenne rejtegetni, szégyellni való, az emberek többsége által kerülni való helyzet. Akik már évek, évtizedek óta így élnek, tanúsíthatják: lehet így is teljes életet élni, dolgozni, sportolni, utazgatni ugyanúgy, mint műtét előtt. Őket a műtét nem csak testileg viselte meg, lelkileg is érzékenyebbek lettek, embertársaik elfogadó megértésére, segítségére is szükségük van.

Gyógyászati eszközök

A kezelő szakorvos javaslatára a háziorvos - társadalombiztosítási támogatással - felír meghatározott mennyiségű zárt, illetve üríthető segédeszközt, továbbá védőpasztát és krémet a bőr védelmére, lemosó folyadékot a bőr tisztítására, valamint irrigáló készletet. Az irrigációs módszer tulajdonképpen egy beöntés, mellyel 24-48 órás székletmentesség érhető el, egyéni alkalmazhatósága az orvosi véleménytől függ. A sztóma típusának és az életmódnak megfelelően többféle gyógyászati eszköz ajánlható, de minden esetben jogos elvárás a teljes szivárgásmentesség, a megbízható, ám kíméletes tapadás a bőrhöz, a hatékony szagszűrés, a zörgésmentes és hangok nélküli diszkrét megjelenés. Coloplast kifejlesztett egy újfajta, tripla szűrős sztómazsák-családot, amely - jelenleg egyéni méltányossági alapon - már elérhető.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend