Hirdetés
A szőlő is segíthet legyőzni a rákot

A szőlő is segíthet legyőzni a rákot

Segíthet elpusztítani a rákos sejteket a szőlőmagból kivont hatóanyag - állapították meg amerikai kutatók, akik ugyanakkor figyelmeztetnek: a kísérletek biztató eredményt hoztak, de a módszert csak évek múlva alkalmazhatják a betegeken.

Hirdetés
Hirdetés

A laboratóriumi kísérletek során a szőlőmagkivonat 24 órán belül a leukémiás sejtek 76 százalékát elpusztította, míg az egészségesek életben maradtak - jelenti a Clinical Cancer Research című szaklap. Lehetséges tehát, hogy egy új terápia van születőben a rák kezelésére, ám a kutatók szerint még túl korai lenne kijelenteni, hogy szőlőfogyasztással kivédhető a rák.

A szőlőmag számos antioxidánsot tartalmaz, többek között reszveratrolt, amelyet rákellenes hatásúnak tartanak, és a szívműködésre is jótékony hatással van. Korábbi laboratóriumi kutatásokból az derült ki, hogy a magokból kivont anyagok segítettek a bőr-, a mell-, a bél-, a tüdő-, a gyomor- és a prosztatarák leküzdésében.

A mostani kísérleteket végző kutatók, a Kentucky Egyetem munkatársai szerint ez az első alkalom, hogy egy szőlőmagkivonat hatással van a vérrákra. Mint a kutatás vezetője, Xianlin Shi mondta: "Mindenki olyan hatóanyagot keres, amely megküzd a rákos sejtekkel, de nem bántja az egészségeseket; úgy tűnik, a szőlőmagból kivont anyagok e kategóriába tartoznak."

A tudósok a leukémiás sejteket többféle és különböző dózisú kivonatokkal "kezelték". A legerősebb anyag e sejtek pusztulását okozta: az aktív sejtelhalást - apoptózist, a programozott sejthalál egyik formáját - figyelték meg a kutatók. Kiderült, hogy a szőlőmagkivonat aktivizálja a JNK nevű proteint, amely segít az apoptózis irányításában - enélkül a rákos sejtek szaporodni kezdenek.

Az eredmények tehát biztatóak, a kutatók és a szakértők azonban figyelmeztetnek: még évekbe telik, míg a kutatások nyomán gyógyszer készülhet.

Forrás: Inforadio.hu

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend