Hirdetés
A szexuális izgalomról

A szexuális izgalomról

A szexuális zavaroknak négy csoportja van: a vágyfázis zavarai, az izgalmi szak zavarai, az orgazmuszavarok és a fájdalmasszex-szindrómák. Dr. Kohári György szexuálterapeuta segítségével először az első csoportot vettük górcső alá. Négyrészes sorozatunk második részében az izgalmi szak zavaraival foglalkozunk.

Hirdetés
Hirdetés

A szexuális izgalom több szinten is jelentkezik. Férfiaknál egyértelmű jel a pénisz erekciója, míg kevésbé látványos a herék megemelkedése. A nőknél megduzzadnak a külső nemi szervek és a mellek, nedvesedik a hüvely, létrejön a csikló "erekciója". Felgyorsul a szívverés, kipirosodik az arc, megemelkedik a vérnyomás, fokozódik a verejtékmirigyek működése. Beszűkül a figyelem, felerősödnek az érzelmi reakciók.

Olykor azonban nem jönnek létre ezek az izgalmi reakciók még akkor sem, ha a két fél között alapvetően megvan a szexuális vonzalom, s adott lenne a vágy.

A férfiak zavarai

A merevedési zavar, más néven erekciós zavar vagy erektilis diszfunkció előfordulása viszonylag gyakori, Magyarországon a férfiak mintegy tíz százalékát érinti. A férfi ilyenkor képtelen a tartós merevedésre, illetve annak az aktus közbeni fenntartására.

A problémának számos szervi oka is lehet, például a pénisz vérellátásának zavara, idegrendszeri okok vagy éppen gyógyszer-mellékhatások.

A lelki okok közül a szorongás a legjellemzőbb. Az aggodalom, a kudarctól való félelem, a teljesítménykényszer, a megfelelni vágyás gátolja a merevedést, amelyhez elengedettség és magabiztosság szükséges. A munkahelyi stressz tipikus erekciógyilkos, de az intimitástól való félelem is letörheti a férfi vállalkozó kedvét.

A nők zavarai

Az izgalmi szak zavara a nőknél a genitális vérbőség elmaradásában, a hüvelyi nedvesedés hiányában nyilvánul meg. A háttérben a nőknél is állhat szervi ok, például keringési zavar, hormonális változás vagy gyógyszer-mellékhatás.

Ám a nők esetében különösen fontosak a lelki tényezők is. Az egyik leggyakoribb ok a félelem, amely korábbi rossz emlékekből, például megtámadtatásból táplálkozhat. Az a hiedelem sem ritka, hogy egy "tisztességes" nőnek nem illik vágynia a szexre, neki nem szabad élveznie azt. Vannak, akik azt gondolják, hogy bizonyos életkor felett már nem ildomos a szex, így ha mégis izgalomba jönnek, bűntudatuk támad. Az is előfordul, hogy a két fél szexuális étvágya nagyon különböző. Ha például a férfi több szexuális együttlétre vágyik, és ezt erőlteti, a nő csupán kényszerű feladatként kezeli a szeretkezést, amelynek csak az a célja, hogy a férfi kielégüljön. Ha a szex rendszerint ebben a mederben zajlik, a nő nem igazán fog izgalomba jönni az összebújás lehetőségétől. Az is probléma lehet, ha a két fél szexuális "forgatókönyve" nagyon eltérő: ha alapvetően máshogy képzelik el az ideális aktust, akkor kölcsönösen csalódni fognak, és testük az izgalom elmaradásával hárítja majd a szexet.

Van segítség

A szexuálterapeuta (aki alapvetően pszichológus vagy pszichoterapeuta) az a személy, aki segíthet megoldani a fenti problémákat, a pszichoterápia, a párterápia és a szexuálterápia eszközeit alkalmazva. A segítségnyújtás beszélgetéseken és házi feladatokon, időnként pedig bizonyos segédeszközökkel végzett bemutatókon alapul.

A szexuális izgalomról

A terápia során nagyon fontos a megfelelő szexuális kommunikáció kialakítása: a felek merjenek, tudjanak beszélni az érzéseikről, a gondolataikról, a vágyaikról, és legyenek képesek figyelembe venni a párjuk kívánságait is. Ha hiányzik, dolgozni kell a szexuális önbizalom kialakításán is. Bizonyos szexuális problémák esetén a gyógyszeres kezelés is gyakori.

Téves szexuális hiedelmek

Érdemes felkeresni egy terapeutát, ha (akár enyhe) szexuális problémával küzdünk, és az alábbi gondolatok valamelyikében, vagy akár többen is erősen hiszünk:

1.    A nő soha nem kezdeményezhet.

2.    A szexuális élvezet kimutatása alantas, szégyenletes.

3.    A másiknak kell kitalálnia, mi a jó nekem, ne is kérdezgessen, mert erről kellemetlen beszélni.

4.    A férfinak mindig képesnek kell lennie a szexre (tudnia kell erekciót mutatni)

a.    mindennap, akár naponta többször is;

b.    akár egész éjjel.

5.    A hüvelyi orgazmus jobb, mint a klitorális.

a.    Aki nem tud "természetesen", hüvelyi úton orgazmust elérni, azzal nagy probléma van. (Inkább meg kell játszanom az orgazmust, minthogy kiderüljön.)

6.    Csak akkor lehet jó a szex, ha...

a.    egyszerre élvez a pár;

b.    már az első pillanattól egyformán akarja mindkét fél;

c.    legalább 10-20-30-50 percig tart;

d.    az én kedvenc pozíciómban csináljuk;

e.    minden pontosan úgy zajlik, ahogyan szokott.

7.    A pár szexuális kielégülése csak az egyik fél (általában a férfi) felelőssége.

8.    A legcsekélyebb fizikai kapcsolatnak (érintés, puszi, simogatás) is szexben kell folyatódnia.

9.    Ha más személyre gondolok szex közben, az a boldogtalanságomat jelzi.

10.    A szex egyenlő a közösüléssel.

11.    Az önkielégítés káros...

a.    általában,

b.    ha túl gyakran végezzük;

c.    ha van partnerünk, és mégis csináljuk.

12.    A szexuális együttlét vége mindenképpen az orgazmus.

13.    Ha egyszer sikertelen voltam mint férfi, akkor ez később szinte biztosan újra be fog következni.

14.    A férfinak nem szabad - vagy csak mértékkel - gyengédséget mutatni, mert az nem férfias.

 

A további részeket itt találja:

Vágyfázis zavarai

Orgazmuszavarok

Fájdalmasszex-szindrómák

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend