Hirdetés
A szex, mint feszültségoldó?

A szex, mint feszültségoldó?

Nem csak lelkileg, de testileg is fontos szerepe van a szexnek, hiszen nyugodtabbá, kiegyensúlyozottabbá tesz egy intim együttlét. Azonban lehet másra is „használni”

Hirdetés
Hirdetés

Önbizalom erősítés

Nem ritka, hogy ha valakinek az önértékelése, önbizalma alacsony, kívülről várja az elismeréseket, a megerősítést. Ide tartozhatnak az ártatlan bókok, súlytalan flörtök, egészen a szexuális kalandokig bezárólag nagyon sok minden.

Azonban, míg a bókok, flörtök mondhatni természetes velejárója a társadalmi életünknek, - vagyis színesebbé, kicsit izgalmasabbá teszik a mindennapjainkat - addig a felszínes szexuális kapcsolatok több kárt okozhatnak, mint gondolnánk.

Főképpen azért, mert hiányzik belőle a lényeg: az egymásra hangolódás, az intimitás.

Leginkább arról van szó, hogy a másik csak egy „tárgy”, és valóban csak használják. Még akkor is, ha mindketten akarják a dolgot, és mindkettőjüknek alapvetően önbizalomerősítésre van szükségük. Ideig-óráig ezt valóban meg is kapják a másiktól, feltöltődnek - a felszínen.

A baj csupán csak az, hogy hamar elmúlik a hatása, és meg kell ismételni - általában egy másik partnerrel. Vagyis a személy valódi, stabil önértékelése nem változik, sőt, újra és újra ismét bizonyítania kell, hogy képes valakit meghódítani.

Ebből a pozícióból nehéz továbbhaladni, és kialakítani egy stabil, intimitáson alapuló párkapcsolatot, hiszen egy stabil partnert nem lehet újra és újra meghódítani, nem alkalmas a skalpvadászatra.

Tipp

Az önbizalmunk erősítését ne a másiktól - és ne a szexuális kalandoktól - várjuk, mert csak rövid időre adhatja meg. Inkább gondoljuk végig, mennyi mindent elértünk már, mennyi mindenre képesek vagyunk - ha akarjuk. Valójában nem olyan nehéz valakit egy alkalomra elcsábítani, főleg akkor nem, ha nála is csak arról van szó, hogy kell az ego-jának az elismerés. Sokkal nehezebb fejlődni valamiben, - megtartani, építeni egy kapcsolatot - mint ugyan azt folyton ismételni.

Párkapcsolatban élőknél

Egy stabil, jól működő párkapcsolatban nem lehet hosszú távon fenntartani az a szexuális hőfokot, amelyekről a romantikus regények írnak. Ez természetes jelenség, még akkor is, ha sokat félnek az unalomtól, a megszokástól, és úgy élik meg a szexuális életüket, mintha az sok újdonsággal már nem kecsegtetne.

A szex, mint feszültségoldó?

Minden azon múlik itt is, hogy a partnerek mennyi energiát fektetnek bele. Sajnos megesik valóban, hogy egy idő után rutinossá válik a dolog, amolyan lefekvés előtti fogmosássá. Tudjuk, hogy szükség van rá, meg is tesszük, de nem bánjuk, ha hamar vége lesz, és alhatunk végre. Leginkább férfiaknál fordul elő, hogy az egész napos rohanás és stressz után szeretnék levezetni a feszültségüket, és a szexuális együttlétet használják erre. Ekkor nem tudnak, és talán nem is akarnak a partnerükre figyelni, - hiszen az még több energiát igényelne - csak az a cél, hogy ők ellazuljanak, kielégüljenek. Az ilyen fajta együttlét mondanunk sem kell, sajnos jobban hasonlít az önkielégítésre, mint a szeretkezésre.

Tipp

Fontos, hogy a partnerek képesek legyenek ekkor is egymásra hangolódni, kapcsolatba kerülni egymással! Hiszen bármennyire stresszes vagy fáradt valaki, jobban fogja magát érezni, ha azt tapasztalja, a másik ott van mellette, tudnak adni egymásnak, el tudják lazítani egymást. Egymás karjaiban elaludni bizonyítottan erősíti az immunrendszert, ami azért jobban hangzik, mint szex után a fal felé fordulni, és azonnal elaludni.

Stressz - szex

Igaz, hogy a szexuális együttlét csökkenti a stresszt, és a kielégülés átmenetileg ellazít, megnyugtat. Azonban számtalan más módszer is alkalmas erre, ne felejtsük el! Talán egyszerűbb, ha rájövünk, mitől vagyunk valójában stresszesek. Vagyis az okokat is fel kell térképezni ahhoz, hogy a megfelelő kezelést válasszuk végül. Mert ha a munkahelyi problémák miatt vagyunk például stresszesek, akkor bármit is teszünk - ha az adott problémát nem orvosoljuk - újra feszültek leszünk.

A szex, mint feszültségoldó?

Lehet, hogy hetek óta nem merünk beszélni a főnökünkkel, - a feszültség fokozódik - , és ekkor hiába szexelünk, ordítunk, eszünk, iszunk, vagy választunk más módszert a stressz oldására, nem lesz jobb. Végig kell gondolni, honnét származik a feszültség, és ott kell megoldani. Vagyis le kell végre ülni a főnökkel, és beszélni kell vele, még akkor is, ha tudjuk, kellemetlen lesz.

Tipp

Mivel a szexualitás arra is alkalmas, hogy oldja a feszültséget, ne használjuk öncélúan, szinte drog-ként, mert könnyen rászokhatunk. Szex-függőségnek hívják azt a betegséget, ha valaki kizárólag a szex útján tud megnyugodni. Mint minden függőség, ez a „módszer” is szenvedést okoz egy idő után.

A szex, mint feszültségoldó?

Keressünk más stresszoldókat, és tartogassuk a szexualítást az intimitás, és a kapcsolat építésére, a közös örömök keresésére.

Forrás: napidoktor.hu

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend