Hirdetés
A szépség nem minden, vagy mégis?

A szépség nem minden, vagy mégis?

Úgy tűnik, a szerelmi életben is keressük a velünk egyenrangú partnereket. Egy nemrég végzett kutatás szerint a szép nők általában jóképű férfiakat választanak társnak, de a kevésbé előnyös külsővel rendelkező emberek is keresik egymás társaságát.

Hirdetés
Hirdetés

"Úgy tűnik, a szép emberek szép emberekkel házasodnak, mint ahogy a kevésbé vonzó egyének is kevésbé vonzó párt választanak maguknak" - nyilatkozta Dan Ariely, a viselkedési tudományok professzora.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a kevésbé vonzó külsejű embereknek boldogtalannak kéne lenniük, és meg kéne elégedniük a középszerrel. A kutatás eredményei szerint a kevésbé vonzó emberek a külsőségeknél előbbre tartják a belső tulajdonságokat, különösen a humort.

A felmérés szerint a férfiak nehezebben ítélik meg saját magukat, így hajlamosak náluk szebb nők társaságát keresni. A nők ezzel szemben általában tisztában vannak saját értékeikkel, így sokkal inkább képesek a megfelelő partner kiválasztására. A kutatók szerint a külső tényezők mindkét nemnél fontos szerepet játszanak a párválasztásban.

Hogy melyek is a szépség elsődleges jegyei? Felmérések szerint leginkább a nagy szemek, a csinos és szimmetrikus arc, valamint az arányos testfelépítés határozzák meg a szép embereket.

A Columbia Egyetem kutatói, Leonard Lee vezetésével nemrég megvizsgálták a 'HOTorNOT' (magyarul dögös vagy nem) online randioldal legsikeresebb felhasználóit. Az oldalon ugyanis a tagok 1-től 10-ig pontozhatják egymás kinézetét, vagyis azt, hogy az illető szerintük mennyire vonzó.

"Általánosságban elmondhatjuk, hogy a férfiaknak sokkal fontosabb a külső, mint a nőknek, illetve a férfiak hajlamosabbak túlbecsülni saját kinézetüket" - nyilatkozta Mr. Lee.

Az alacsony pontszámú felhasználók Mr. Lee szerint sokkal gyakrabban mondanak igent egy randi felkérésre, mint a magasabb pontszámmal rendelkezők, akik megválogatják, kinek mondanak igent.

"Érdekes azonban, hogy a szépség megítélése független attól, hogy az ember előnyös külsővel rendelkezik-e vagy nem. Ha egy kevésbé vonzó ember összejön egy másikkal, ő még nem fogja a másikat szépnek látni, vagyis fizikailag biztos nem. A szépségről alkotott véleményünk, úgy tűnik, független attól, hogy a párunk milyen külsővel rendelkezik."

"A szépség azonban nem minden, a kísérlet folyamán kiderült ugyanis, hogy a fizikailag megnyerő emberek, ha szépségükhöz nem társul némi humorérzék és kedvesség, hamar elvesztik varázsukat.  Így csak azok lehetnek igazán sikeresek a párválasztásban, akik képesek jól felmérni saját képességeiket és nemcsak a külsejük, de a személyiségük is vonzó" - foglalta össze Mr. Lee.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend