Hirdetés
A szem a gondolatok tükre

A szem a gondolatok tükre

Egy új kutatás szerint szemünk mozgása árulkodik a fejünkben lévő számokról. A Melbourne-i Egyetem új kutatása szerint nehezebb lesz hazudni a korunkról vagy a kezünkben lévő lapokról, mert szemünk állása elárulja a számot, amire gondolunk. A tanulmányban a résztvevőket véletlenszerű számokból álló sorozat felállítására kérték. Felmérve szemük vízszintes és függőleges pozícióját, a kutatók képesek voltak megbízhatóan megjósolni a soron következő számot - még mielőtt a résztvevők elárulták volna azt.

Hirdetés
Hirdetés

Különösen a szem balra és lefelé való elmozdulása jelezte, hogy a soron következő szám kisebb, mint az előtte lévő volt. Hasonlóan, ha a szemek jobbra vagy felfelé mozdultak, azt jelezte, hogy a követjező szám nagyobb lesz. A szemmozgás szöge kifejezi a számbeli váltást.

A cikk a Current Biology folyóirat internetes oldalán jelent meg.

Az első szerző, Dr. Tobias Loetscher a Melbourne Egyetem kutatója elmondta,  hogyan enged betekintést a szemek pozíciója az agy véletlenszám-generátora által hozott szisztematikus döntések természetébe. "Amikor számokra gondolunk, automatikusan kóduljuk őket térben, a kisebb számok balra esnek, míg a nagyobbak jobbra. Ez a balról-jobbra orientált mentális számegyenes gyakran nem is tudatosul bennünk. A tanulmány azt mutatja, hogy a mentális számegyenesen való váltást rendszeres szemmozgások kísérik - újrahasználjuk azokat az agyi folyamatokat, amelyek a külvilágban való tájékozódásra és az azzal történő interakciókra alakultak ki."

"A szemeink nem csak azt teszik lehetővé, hogy lássuk a körülöttünk levő világot, de betekintést engednek agyunk működésébe is" - mondta el Dr. Michael Nicholls, aki szintén részt vett a vizsgálatban.

A tanulmányban 12 jobbkezes férfit kértek meg arra, hogy állítsanak fel egy véletlen számokból álló sorozatot. Egy elektromos metronómmal lépkedve 40 számot választottak ki 1 és 30 között, olyan véletlenszerűen, amennyire csak lehetett. A kutatók minden számnál felbecsülték a szem átlagos helyzetét az 500 milliszekundumnyi intervallum alatt, mielőtt az alanyok kimondták volna a számokat.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend