Hirdetés
A szájhigiénia alapjai

A szájhigiénia alapjai

Előző cikkünkben dr. Ambrus László fogorvostól mindent megtudhattunk a helyes fogmosásról. Ezúttal a szájhigiénia egyéb alapvető kérdéseit tisztáztuk. Most már mindent tudunk a szájvízről, a nyelvtisztításról, a szájszagról, az ínygyulladásról és a fogkőről!

Hirdetés
Hirdetés

Kiegészíthetjük a fogmosást szájvízzel, de nem kell állandó jelleggel használnunk. A szájvíz elpusztítja a baktériumokat, de nem válogat: a szájüreg normál baktériumflóráját is kiirthatja. Semmiképpen ne használjuk többször, mint napi egy alkalommal!

Nyelvtisztítás, szájszag

A nyelv felszíne barázdált, s úgy képzelhetjük el, mint egy mohás talajt. A lepedék könnyen lerakódhat a kis barázdákban, ezért érdemes innen is eltávolítani. Erre egy hagyományos fogkefe is alkalmas, vagy a modern fogkefék fejének hátoldalán található dörzsölő gumifelszín, még jobb a speciális nyelvtisztító és -kaparó eszköz. Míg elöl könnyű a nyelvtisztítás, hátul annál nehezebb, mert viszketést vagy hányingert okozhat.

A szájhigiénia alapjai

A szájszagnak több oka is lehet, de leggyakrabban ínygyulladás áll a háttérben. Az ínygyulladás következtében termelődő váladékok, bár szemmel nem feltétlenül láthatóak, rossz szagot áraszthatnak. A rossz illatot a lyukas fogak, a rossz tömések, a nem kellően tiszta nyelv, egyes torok- és garatbetegségek, esetleg gyomorproblémák is eredményezhetik.

Ínygyulladás, fogkő

Az ínygyulladás (gingivitisz) nagyon sok embert érint. 99 százalékban két fő okra vezethető vissza: a fogak között és a fog-íny határon megbúvó lepedékre vagy a fogkőre. (Az egy százalékért néhány ritka, az egész szervezetet érintő betegség tehető felelőssé.) Tünetei a piros íny, a - fogmosáskor vagy magától jelentkező - vérzés, az ínyduzzanat és a szájszag. Fontos tudni, hogy az okok megszüntetésével az ínygyulladás is kezelhető! Viszont hosszabb ideig fennálló ínygyulladás fogágybetegséghez (parodontózis) vezethet, aminek következménye akár egyes fogak kilazulása, kihullása is lehet.

Aki hajlamos rá, annál sajnos nem lehet megakadályozni a fogkő képződését még helyes fogmosás mellett sem. Kialakulása függ a nyál összetételétől, de genetikai és hormonális tényezőktől is. A páciensek háromnegyed részének van fogköve: ez állandó törődést igényel, hiszen a lerakódást rendszeresen el kell távolítani a fogorvosi rendelőben. Hogy milyen gyakran, arra nincs szabály: van, akinek háromhavonta, van, akinek két-három évente kell emiatt ellátogatnia a fogorvoshoz.

A fogkő nem csupán a látható, íny feletti részből áll, hanem egy milliméterre az íny alá is behúzódik. Míg korábban "kapirgálós", "pattintgatós" módszerrel távolították el, addig ma már ultrahangos eljárás is rendelkezésünkre áll, ami alapos és kevésbé megterhelő a páciensek számára.

Hirdetés
Hirdetés
Kérdezzen szakértőnktől
Hirdetés
Pirula Trend