Hirdetés

A stroke

Évente több millióan halnak meg szélütésben a világon. Ez a megdöbbentő szám azt jelzi, hogy minden hatodik másodpercben valakit stroke ér a bolygónk egy pontján. A gondot okozó vérrögök kezelését minél hamarabb meg kell kezdeni. Az orvosoknak kevesebb, mint öt órájuk van arra, hogy a beteget megmentsék a tartós bénulástól, vagy akár a fenyegető haláltól.  

Hirdetés
Hirdetés

Sajnos hazánkban a betegeknek csak töredéke részesül azonnali vérrögoldásban. Magyarországon évente 18 ezer ember veszíti életét stroke miatt. A betegek 8%-a  50 év, 25%-a 60 év alatti. Az agyi érkatasztrófa után az életvitelükben a betegek 32-42%-a szorul segítségre. Hivatalos becslések szerint napjainkban 200-250 ezer stroke-ot szenvedett beteg él hazánkban. A szélütés olyan gyorsan kialakuló bénulás, amelyet valamilyen agyi keringési zavar okoz. A betegség hátterében legtöbbször az agyat ellátó ér elzáródása áll, és csak az esetek mintegy 15-20%-ban beszélhetünk agyvérzésről, mint kiváltó okról.

Általánosságban

Ma már széles körben ismert, hogy a stroke kezelése azért sürgős, mert a szélütés minden órájában kb. 700 km idegpálya és 2 millió idegsejt pusztul el.

Az egyetlen hatékony kezelés az érelzáródást okozó vérrög feloldása, mely - az utóbbi vizsgálatok tanulsága szerint - csak 4,5 órán belül biztosítja a túlélést. Éppen ezért nagyon fontos, ha valaki a stroke tüneteit észleli - hirtelen kialakuló féloldali végtag gyengeség; bénulás, zsibbadt arcfél; hirtelen kialakuló beszédértési zavar, szóformálási nehézség; hirtelen bekövetkező kettőslátás, látótérkiesés, látásvesztés vagy csökkenő látásélesség; hirtelen szédülés, koordinációs zavarok; a térérzékelés hirtelen elveszítése, memóriazavar - azonnal hívja a mentőket. Ha túl sok idő telik el, a kezelés szövődményei jelentősebbek lesznek, mint a kezelésből fakadó haszon.

A stroke

Az éber tudatú, jó keringésű, valamint jó általános állapotú beteget egyenesen a CT-be kellene szállítani, hogy lehetőleg ott történhessen a szakorvosi vizsgálat. Ez dönti el, hogy szóba jön-e a vérrögoldó kezelés vagy sem. Mivel a vénás kezelés "terápiás ablaka" mindössze 4,5 óra az időfaktor meghosszabbítására vannak új próbálkozások, pl. a combon található ütőéren keresztül felvezetett finom katéterrel az agyig eljutva oldják fel a vérrögöt. Ilyenkor némileg hosszabb a sikerrel kecsegtető kezelés időablaka, azonban ez a lehetőség lényegesen körülményesebb, bonyolult röntgen-hátteret igényel.

Új lehetőségek, új próbálkozások

A szélütés nagy gyakorisága miatt különleges új módszerekkel is kísérleteznek. Az Egyesült Államokban már elfogadott az az eljárás, mely során egy dugóhúzószerű, vékony katéterrel próbálják a koponyán belüli eret elzáró rögöt - az ütőéren keresztül - kihúzni. A dugóhúzószerű eszközön kívül próbálkoznak még éren belüli "porszívóval", mely szintén az artérián keresztül kísérli meg "kiszívni" a vérrögöt. Ezen eljárások mellett léteznek lézeres, valamint ultrahangos vérrögoldó megoldások is.

Noha ezen beavatkozások kivitelezéséhez komoly szakértelem és technikai háttér szükséges, segítségükkel a "terápiás ablak" bizonyos körülmények között akár 8 óra is lehet. Ennyi idő alatt technikailag fel lehet készülni, így azoknak a betegeknek, akik nem fértek be a 4,5 órás vénás rögoldási időablakba, ezen korszerű kezelési eljárások a túlélést jelenthetik. Sajnos ezek befogadása és támogatása még nem megoldott Magyarországon.

Az akut stroke kezelés jövőjét illetően hazánkban az összes szélütésnek mintegy 1%-t tudják csak vérrögoldó kezeléssel gyógyítani. Ezt a számot a jövőben mindenképpen tovább kell növelni, hogy egyre kevesebb legyen a tragédiák száma. Hatékonyabb szervezéssel, a lakosság felvilágosításával, és a stroke kialakulása és a kezelési idő közötti idő lerövidítésével (pl. a direkt CT-be való szállítás engedélyezésével, a beteg-utak lerövidítésével) jó eséllyel szállhatunk harcba az agyi-érkatasztrófák ellen.

A jövőben már egyénre szabott lesz a szélütés kezelése. Lesz, akinél a vénás vérrögoldás, másoknál az ütőeres vagy a mechanikus eszközök, esetleg mindezek kombinációja vezet majd sikerre. A neurológusok már azt is komoly eredménynek tekintenék, ha Magyarországon a vérrögoldó kezelések számát megháromszorozhatnák így legalább 1500-2000 ember részesülhetne ilyen terápiában.

Nagy áttörést jelentene, ha a mentőautók rendelkeznének a kereskedelemben már kapható kisméretű CT berendezéssel, mely segítségével, már a beteg lakásán kiderülne, hogy vérzés vagy érelzáródás okozza-e a tüneteket. Ennek fényében már a helyszínen megkezdődhetne a kezelés,  megmentve sok millió idegsejtet.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend