Hirdetés
A stressz lehet az oka a bőrviszketésnek is

A stressz lehet az oka a bőrviszketésnek is

A stressz ellen való védekezésként a bőrben összegyűlnek az immunsejtek. Ennek a következménye pedig viszketés is lehet, és súlyosbodhatnak a bőrbetegségeink. A megoldás két fehérje blokkolása - és a stressz elkerülése.

Hirdetés
Hirdetés

A stressz úgy aktiválja az immunrendszert, hogy az viszketést okoz - legalábbis az egereknél mindenképpen. Ez valószínűleg így van az embereknél is - állítják a kutatók.

A viszketést a mai napig valamiféle misztérium övezi. Kialakulása és "működése" hasonló a fájdalomhoz. Mivel a bőr a fertőzések elleni küzdelem frontvonalán van, ez az a szervünk, amelyben a fehérvérsejtek megtámadják a baktériumokat és vírusokat.

A kutatók úgy találták, hogy a stressz súlyosbítja a bőrbetegségeket, mivel növeli a bőrben található immunsejtek számát. Hogy ezt teszteljék, egereket tettek ki idegi nyomásnak. És valóban, a rágcsálók bőrében megugrott az immunsejtek száma.

Ha azonban blokkolják azt a két fehérjét, az LFA-1-et és az ICAM-1-et, amelyek a bőrbe irányítják az immunsejteket, a bőr védve marad az immunsejtek veszélyes rohamától.

Az adatokat összevetve a német és kanadai tudósok arra jutottak, hogy a stressz az immunsejtek aktivizálódásához vezet, ami előidézheti és állandósíthatja a bőrbajokat.

Forrás: Infroadio.hu

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend