Hirdetés
A sárgafolt elfajulása

A sárgafolt elfajulása

Az ideghártya legértékesebb része a sárgafolt: ez az éleslátás helye. Ennek a területnek az elfajulása a makuladegeneráció, ami a látás fokozatos, fájdalommentes elvesztéséhez vezethet. A részletekről dr. Gonda Gyula szemész főorvost kérdeztük.

Hirdetés
Hirdetés

A betegség csaknem mindig mindkét oldalon, de több-kevesebb eltéréssel jelentkezik. A változás aránylag hamar észrevehető, hiszen a látás középen kezd torzulni, romlani. Végül a beteg éppen azt nem látja, amire nézni szeretne. A látótér teljes marad ugyan, de a centrális látás elvesztését az érintettek vakságként élik meg.

A 65 év feletti lakosság minden húsz-huszonötödik tagjánál létrejön ez a kóros elváltozás. Az esetek nagy része az úgynevezett száraz típusba tartozik, amelyben a látás hosszabb ideig ép marad. A betegek egytizede viszont az úgynevezett nedves formában szenved: ekkor a szem belsejében, az ideghártya alatt, az érhártya előtt kis lemezke képződik, amely rontja a retina tápanyagokkal való ellátását. Oxigénhiányos állapot, szabályozatlan érképződés, újabb és újabb vérzés alakul ki.

A betegség bizonyos típusánál és bizonyos fokán a szakorvosnak érdemes speciális összetételű, többféle vitamint, nyomelemet és antioxidánst tartalmazó gyógyszereket javasolnia, a gyógyulás azonban nem garantálható. Az elkövetkező 5-10 év nagy kihívása a makuladegeneráció elleni hatásos gyógymód megtalálása.

Amsler-rács

Ezzel a gyorsteszttel a rendszeres szakorvosi vizsgálatok között is ellenőrizhetjük látásunkat.

  • Ha van olvasószemüvegünk, vegyük fel!
  • Tartsuk a rácsot kényelmes olvasótávolságra!
  • Egyik majd másik szemünket letakarva fókuszáljunk a központi pontra, és csak azt nézzük!
  • Minden vonal egyenesnek tűnik? Minden négyzet egyforma méretűnek látszik? Látni vélünk rendhagyó formákat, hullámokat, görbéket?
  • Ha igen, forduljunk szemészhez, mert mindez a makuladegenerácó első tüneteinek jelzése lehet.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend