Hirdetés
A pénisznek is lehet protézise!

A pénisznek is lehet protézise!

Nemrégen írtunk már a pénisz görbületével járó Peyronie-betegségről, amelynek egyik műtéti megoldása a péniszprotézis beültetése lehet. Ez a lehetőség más eredetű merevedési zavart is megszüntethet. Mostani cikkünkben erről olvashatnak.

Hirdetés
Hirdetés

A Peyronie-betegség lényege a pénisz burkának, rostos tokjának ismeretlen okból kiinduló hegesedése. A pénisz felső, barlangos testének tokjában merev, forradásos szövet, meszes plakk képződik, amelynek átmérője 5-6 millimétertől akár 2-3 centiméterig is terjedhet.

A pénisznek is lehet protézise!

Enyhe esetben csupán a merevedéskor megjelenő minimális – többnyire a has felé hajló – görbületként jelentkezik. Közepesen súlyos esetben egyértelmű a görbület, de az érintett képes a közösülésre, bár ez kis fájdalommal járhat. Súlyos esetben a makk felőli részen elégtelen a merevedés, a közösülés már nehezen megy, fájdalommal jár, vagy akár lehetetlenné válik.

A Peyronie-betegség kezelése

Egy éven belül az esetek egy része spontán gyógyulhat. Ez alatt az idő alatt a műtét szóba sem kerül. A kezelés elsősorban a plakk lazítását, szétzúzását célozza. A merevedést elősegítő tabletták is segíthetnek: ha ugyanis jobb a merevedés, a pénisz jobban kitelődik, kevésbé valósulhat meg a görbület.

Súlyos esetben a műtét is szóba jöhet, de csak akkor, ha jó a hímvessző vérellátása.

Az egyik megoldás az, hogy a heget kimetszik és graftokkal, azaz szövetbarát foltok beültetésével pótolják.
A másik lehetőség az, hogy a görbület hosszabb oldalán (azaz a pénisz alsó felén) egy Z-öltést alkalmaznak: ezzel megrövidül a hosszabb oldal, és a pénisz kiegyenesedik. A görbület megoldódik, igaz, a plakk érintetlen marad.
Szakértőnk megemlíti a harmadik megoldást is, az úgynevezett Y-műtétet is, amely azonban Magyarországon ma még nem elérhető.

Péniszprotézis?

Ha csak az elhajlás okoz panaszt, a fenti megoldások javíthatnak a helyzeten. Ám előfordul, hogy a Peyronie-betegséggel egyidejűleg a merevedés is jelentősen romlik. Ezekben az esetekben a péniszprotézis beültetése jelenthet megoldást.

Implantátumot természetesen bármilyen eredetű, gyógyszeres vagy injekciós kezelésre nem javuló merevedési probléma esetén be lehet helyezni. A protézis szó talán rossz asszociációkat kelt, ha elsőre a művégtagok jutnak róluk eszünkbe. A péniszprotézis azonban olyan implantátum, amely a külső szemlélő számára szinte észre sem vehető, és viszonylag jól imitálja a természetes erekciót, miközben megőrzi a pénisz eredeti alakját. Protézis mellett ugyanúgy megvalósulhat a szexuális vágy, az orgazmus és a magömlés is.

Jelenleg a péniszprotézisek három típusának beültetésére van lehetőség.

Szilikonimplantátum

A rugalmas protézist két szövetbarát, 10-12 centi hosszú és egy centi átmérőjű szilikonrúd alkotja, amely a pénisz két barlangos testét tölti ki. Előnye, hogy egyszerű műtéttechnikát igényel, ára viszonylag elérhető (költsége ma százezertől egymillió forintig terjed), és a műtét után hamar megszűnnek a panaszok.

A pénisznek is lehet protézise!

Hátránya azonban, hogy a hímvesszőt állandóan félmerev-merev állapotban tartja. Igaz, ha a férfi nadrágot húz, a pénisz feltűnés nélkül elfektethető, szabad állapotban azonban látható a merevedés.

Fémmerevítés

A merevített protézisek belsejében ezüst- vagy acélsodrony van, amely szintén állandóan merev állapotban tartja a péniszt. A fémnek köszönhetően azonban a pénisz tetszés szerint oldalra vagy lefelé hajtható, nem egyenesedik fel automatikusan. Szexuális helyzetben felállítható, és nagyon stabil merevedést biztosít. A műtét után 4-6 héttel érhető el a panaszmentesség.

Folyadékpumpa

Jelenleg a hidraulikás protézisek képviselik a legmagasabb technikai színvonalat. Ebben az esetben folyadékkal telt hengereket helyeznek a barlangos testekbe. Ezeket egy-egy cső köti össze egy kis pumpával, amelyet a herezacskó alá ültetnek be. Szükség esetén a pumpával folyadék juttatható a hengerekbe, így létrejön az erekció. A szexuális aktus után pedig a folyadékot elvezeti a hengerekből. Ez a megoldás utánozza a leghívebben a természetes merevedést, ráadásul biztosan egy életre szól. Ám ez az operáció speciális felszerelést és műtéttechnikát igényel, ennek megfelelően az ára is magas: ma mintegy 3-5 millió forintba kerül.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend