Hirdetés
A munkahelyvesztés a gyermekekre is hatással lehet

A munkahelyvesztés a gyermekekre is hatással lehet

A munkahely elvesztésének negatív érzelmi hatása régóta ismert, de úgy tűnik, hogy az elbocsátással járó stresszből a gyermekek is részesülnek. Azoknak a gyerekeknek, akik olyan családban élnek, ahol legalább az egyik szülő munkanélküli, olyan potenciális érzelmi problémákkal kell szembenézniük, mint az állandó stressz, a depresszió, a viselkedési problémák és a rossz iskolai teljesítmény.

Hirdetés
Hirdetés

A munkahely elvesztéséből adódóan sokan elveszítik egészségügyi biztosításukat is, ez pedig tovább ronthat a gyerekek egészségi állapotán.

"Ha valakit elbocsátanak a családban, az biztos, hogy a gyerekei sem ússzák meg következmények nélkül - nyilatkozta Dr. Christopher Bellonci, a Tufts Orvostudományi Egyetem pszichiáter professzora. "Egészséges családi környezetben persze a stressz nagy része kezelhető, ha azonban a családi körülmények is rosszak, akkor az nagyon sokat árthat a gyerekeknek."

Az Egyesült Államokban jelenleg 10.5 millió olyan gyerek él, akinek legalább egy szülője munkanélküli. Egy nemrég végzett CBS News/New York Times felmérés alapján kiderült, hogy a megkérdezett 700 munkanélküli szülő 40 százaléka vett észre változást gyerekei viselkedésében az elbocsátás óta.

Dr. Audrey Walker (Montefiore Egészségügyi Központ, New York) és kollégái az alábbiakat ajánlják az elbocsátott szülőknek. "Véleményünk szerint az alábbiakkal segíthetünk gyermekeinknek átvészelni azt az érzelmi krízist, amit az elbocsátás és az esetleges megszorítások okoznak" - nyilatkozta Mrs. Walker.

  • beszéljünk gyerekünkkel a családban uralkodó új állapotokról, de legyünk reményteliek és ne hagyjuk, hogy pánikhangulat uralkodjon el

  • figyeljünk a gyerekünkre, mindig hallgassuk meg

  • figyeljük a szorongás és depresszió jeleit, és kérjünk orvosi segítséget, ha szükséges

  • ha házasságunk is válságban van, próbáljuk megoldani párunkkal a problémákat, a szülők veszekedése ugyanis tovább ronthat a gyerekek mentális állapotán

  • ha mi, vagy partnerünk érezzük úgy, hogy mentális gondjaink vannak, keressünk fel egy szakembert.

Forrás: Medipress

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend