Hirdetés

A műcsirke

Egyes élelmiszerek íze nagyon hasonlít a csirkéhez, de állaguk teljesen más. 2007 és 2008 között a szójából készült termékek, például a szójaburger eladása nyolc százalékkal nőtt, most pedig a Missouri Egyetem kutatói olyan húspótlót állítottak elő szójából, amely nemcsak ízre, de kinézetre is megfelel a csirkének, emellett a koleszterinszintre és a csontok egészségére is jó hatással van.

Hirdetés
Hirdetés

Fu-Hung Hsieh, az Egyetem biomérnök és élelmiszertudomány professzora és munkatársai nemcsak színezéket és ízesítőket adtak a szójához, de kidolgoztak egy olyan eljárást, amellyel a csirkemell rostos szerkezetét is utánozni tudják.

"Az íze először inkább a pulykáéra hasonlított" - mondta el Hsieh. "Ezért plusz rostokat kellett hozzáadnunk, hogy jobban emlékeztessen a csirkemell szabálytalan rostjaira." Ehhez a kutatók szójalisztet használtak kiindulásnak, majd főzési eljárásnak vetették alá víz, hő és nyomás segítségével. A 75 százalékos nedvességtartalom teszi lehetővé a szójának, hogy kinézete mellett textúrája is nagyon hasonlítson a csirkéére.

A szójacsirke az egészségre is számos előnyös hatással van. A szójából készült termékek erősítik a csontot és segítenek megelőzni a prosztata-, emlő- és vastagbélrákot. Emellett az esszenciális zsírsavak kitűnő forrásai és nem tartalmaznak koleszterint. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatalának (FDA) legújabb ajánlása szerint a koleszterinszint csökkentéséhez a telített zsírokban és koleszterinben szegény étrend mellett napi 25 gramm szójafehérje fogyasztása is hozzájárul.

Forrás: Medipress

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend