Hirdetés
A magyarok félnek a vakságtól

A magyarok félnek a vakságtól

A magyar lakosság jobban retteg látása elvesztésétől, mint a cukorbetegségtől vagy az impotenciától, de nem tud a vaksághoz vezető leggyakoribb okról, az időskori makuladegenerációról (AMD), és annak megelőzéséről - derült ki egy friss kutatásból. 

Hirdetés
Hirdetés

Egy friss felmérés szerint a magyar lakosság tekintélyes hányada (47,5%) inkább visszeres (42,6%), vagy cukorbeteg (40,3%), lenne, mintsem elveszítse a látását. Ennek ellenére a megkérdezettek 68,6%-a még soha nem hallott az időskori makuladegenerációról (AMD), a szemben lévő sárga foltot érintő betegségről, mely fokozatosan rontja az éleslátást.

Az iparilag fejlett országokban ez a leggyakoribb vaksághoz vezető betegség. A tünetek már a középkorúaknál jelentkezhetnek, és ha a látásromlást egyszer már diagnosztizálták, a szem többé nem gyógyítható meg teljesen. A betegség okozta elfajulási folyamat csak késleltethető.

Vizsgálatok igazolták, hogy a megfelelő megelőzés lényegesen csökkenti az AMD kialakulásának kockázatát. A 2010-ben elvégzett LUNA-vizsgálat szerint a karotinoidok, a lutein és a zeaxantin fogyasztása javítja a sárga foltban lévő pigment minőségét.

A speciális mikrotápanyagokat tartalmazó étrend-kiegészítők megfelelő táplálkozás, testmozgás és az erős napfény kerülése mellett védik a szem és az egész szervezet egészségét.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend